Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЈЕ У ДИГИТАЛНОЈ СФЕРИ ПОСТАЛА ПУНОПРАВНИ ЧЛАН ЕУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је у последњих шест-седам година сектор информационих и комуникационих технологија ИКТ постао један од три кључна мотора развоја српске економије, додајући да је у првих пет месеци, укључујући и мај, извоз ИКТ услуга достигао 1,3 милијарди евра, што је за 41 одсто више него лане.

Брнабић је рекла да је прошла година у том смислу била рекордна са извозом Информационе и комуникационе технологије од 2,7 милијарди евра.

Брнабић је на презентацији програма "Дигитална Европа" у Научно-технолошком парку у Београду рекла да је Србија у овој сфери практично постала пуноправни члан Европске уније.

"Потписивањем Споразума о учешћу у програму дигитална Европа крајем јуна у Бриселу и са данашњим даном кад обележавамо први позив да се наше компаније, научни институти, факултети, тимови микро, мала и средња предузећа јаве са својим пројектима за финансирање из програма Дигитална Европа, ми смо практично у овој сфери постали пуноправни члан Европске Уније", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да јој је посебно задовољство због тога имајући у виду да је од 2016. године гурала ову агенду и препознала је као највећи развојни потенцијал Србије.

"Сви наши тимови, компаније, микро, мала и средња предузећа, Институти када се пријаве са својим пројектима на позив у оквиру програма Дигитална Европа имаће једнако шансу да добију финансирање као било која компанија, било који факултет, било који тим, научни институт и то је огромна шанса за нас, јер мислим да наши таленти, знање и људи не да не заостају у односу на чланице Европске Уније већ смо неки од најбољих", поручила је Брнабић.

Како је додала, Србија има добру шансу да до 2027. године искористи значајан део средстава од 7,5 милијарди евра које је издвојила Европска Унија у оквиру програма.

"Моја порука је да заинтресовани прате позиве и да се пријављују. Ово је оно што може нама да да додатну шансу за убрзани развој", истакла је Брнабић.

Брнабић очекује да у наредне три године ИКТ сектор буде апослутно мотор развоја српске економије, што значи да се Србија успешно трансформисала у земљу чији је развој заснован на знању и иновацији.

"То је само почетак. Влада ће наставити да инвестира у знање, креативност и иновативност наших људи", рекла је Брнабић.

Навела је да ће се у 2024. већ увелико градити БИО4 кампус да би Србија били кључна земља централне и југоисточне Европе за биотехнологију и вештачку интелигенцију.

Како је рекла, са припремним радовима ће се кренути ове године.

"Ми ћемо до краја 2024. завршити мултифункционални креативни центар 'Ложионица'. Завршићемо је 2024. године. То је важно за креативност, није важно само за културу", рекла је она и додала да ће у првом кварталу следеће године почети изградња иновационог дистрикта у Крагујевцу поред државног ДАТА центра.

"Крећемо у изградњу фазе 2 Научно-технолошког парка у Београду, ових дана треба да добијемо локацијске услове, као и Научно-технолошког парка у Нишу и Чачку и кренуће се у изградњу Научно-технолошког парка у Крушевцу уз подршку Европске банке за обнову и развој", поручила је премијерка.

Брнабић је казала и да је посебно задовољна зато што је програм "Дигитална Европа" као "нацртан" за потребе Србије у овом тренутку.

"Ако говоримо о вештачкој интелигенцији и суперкомпјутеру, то је оно што је наш фокус. Пре три недеље смо имали састанак на коме смо разговарали о суперкомпјутеру, који ми већ имамо у оквиру државног ДАТА центра у Крагујевцу. У овом тренутку потпуно бесплатно тај суперкомпјутер користи 30 факултета и 20 старт ап компанија. Верујем да ћемо током 2024. ми вероватно доћи до тога да користимо то у потупности. Још данас треба да размишљамо да купимо још један - бржи и напреднији", рекла је Брнабић.

Како је навела, у оквиру програма "Дигитална Европа" постоји та компонента, односно још данас ће се размишљати како да се преко тог програма купи још један суперкомпјутер нове генерације.

 

 

Извор: Танјуг