Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА НА ВРЕМЕ ПРЕПОЗНАЛА ЗНАЧАЈ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија препозната као једна од земаља која је на време увидела значај развоја вештачке интелигенције.

"Србија је била прва земља у југоисточној Европи која је усвојила стратегију развоја вештачке интелигенције и то 2019. године. Ми смо били две године иза оних који су први на свету и 26. земља на свету која је усвојила такву стратегију. Ми је сада унапређујемо до 2030. године", рекла је Брнабић новинарима у Дубаију, где борави у дводневној посети Уједињеним Арапским Емиратима и учествује на Светском самиту влада 2024.

Брнабић је истакла да је Србија доста урадила да имплементира ту стратегију.

"Купили смо суперкомпјутер и сада издвајамо још 30 милиона евра за још један суперкомпјутер. То је велика ствар", навела је Брнабић додајући да УАЕ имају два суперкомпјутера, а да ће их и Србија имати већ следеће године.

Подсетила је да је Србија прошле године на Светском самиту влада добила светску награду зато што смо наш суперкомпјутер дали бесплатно на коришћење нашим институтима, научним институтима, али и стартап компанијама у оквиру наших научно-технолошких паркова.

"Тада смо добили награду за једно од најиновативнијих решења. Нама је то деловало нормално, зато што смо као влада уложили да би, пре свега наши млади људи и научни институти, могли да их користе бесплатно и како бисмо постали конкурентни. Али такође се данас показало да је Србија једна од најнапреднијих земаља у области вештачке интелигенције. И то ћемо наставити", поручила је Брнабић.

Нагласила је да је њен први састанак данас био са министром за развој вештачке интелигенције у влади УАЕ. Он је именован за министра за развој вештачке интелигенције 2017. године као први министар у том пољу на свету када је влада УАЕ усвојила и стратегију развоја вештачке интелигенције.

Што се тиче политичких састанака, Брнабић је истакла да је имала добре састанке са премијером Кубе као и премијером Египта с којима је разговарала о споразуму о слободној трговини на коме се тренутно ради и који ускоро треба да буде завршен.

Брнабић је навела да је и споразум о слободној трговини са УАЕ готов и да се очекује потписивање у најкраћем могућем року.

"Добар састанак имали смо и са премијером Либије који ће, надамо се, ускоро посетити Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић додала да ће касније поподне имати састанак са директорком Међународног монетарног фонда Кристалином Георгијевом.

"Добри разговори са генералним секретаром ОПЕЦ-а, ОЕЦД-а. Заиста добар самит, много људи можете видети овде и водити много разговора и политичких, економских, научних, развојних. Тако да су то добре ствари за Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је у Дубаију да учи од најнапреднијих светских компанија у области мобилности шта је то што траже од влада земаља како би тестирали своје производе и иновације у њиховим земљама.

"Ми желимо да Србија буде земља иновација. Како можемо да доведемо компаније у Србију које се баве водоником као горивом да тестирају своје производе код нас. Дронови као средство за испоруку, каква је будућност авиоиндустрије, аутономних возила, односно возила без возача", навела је Брнабић.

Додала је да је представила да је Србија и у тој сфери једна од најнапреднијих у Европи, јер је већ издала прву дозволу за ниво три возила без возача, да се спрема да изда дозволу за ниво 4 и да ће до 2027, када буде одржана изложба ЕXПО 2027, издати најнапреднију дозволу да возила потпуно могу да се крећу без присуства возача на сувозачком седишту или било какве контроле.

"Имамо многе амбиције. Што се тиче будућности у транзитном сектору она мора бити зелена. Морамо користити одржива горива, биће дигитална и аутоматизована. Гледамо како да поставимо Србију као земљу где ће долазити иновације и инвестиције", закључила је Брнабић.

 

Такер Карлсон средином године у Србији

Брнабић изјавила је да ће новинар Такер Карлсон доћи у Србију средином године.

Пажњу новинара привукло је то што је премијерка на једном од панела у Дубаију, где учествује на Светском самиту влада, седела поред Карсона и разговарала са њим.

"Он зна доста тога о Србији, рекао је да планира долазак у Србију средином ове године, да изузетно поштује и цени председника Александра Вучића, и ја сам му рекла да се радујем да се видимо. Честитам му на храбрости што је урадио стварно феноменалан интервју са председником Руске федерације, зато што је у данашњем свету, рекла бих, цензура свеприсутна", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да треба имати велику храброст да се уради тако нешто.

"Да људи могу да чују ствари које у принципу не могу да чују због цензуре. Тако да је свакако велика ствар и показује да је велики новинар. А ја се радујем што ће доћи у Србију", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг