Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА НИКАДА НЕЋЕ ПРИЗНАТИ НЕЗАВИСНОСТ КОСОВА

Председница Владе Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић рекла је да у расправама у Европском парламенту и Савету Европе није тражена међународна истрага о изборима у Србији, односно да то није био преовлађујући став.

"Нико ни у овим расправама, ни у Европском парламенту, ни у Савету Европе није тражио међународну истрагу. Можда је било један или двоје, али заиста није то био преовлађујући став. Они су рекли, ако су постојале неправилности, нека их испитају институције Србије", навела је Брнабић за ТВ Хепи.

Брнабић сматра да Европски парламент у овом сазиву свакако није наклоњен Србији, да су раније истицали како су санкције Русији или одрицање од кинеских институција услов за Србију за даљи напредак, али је додала да се "питају и неке друге европске институције".

"Када погледате годишње извештаје о напретку које о Србији припрема Европска комисија, ви видите да Европска комисија већ трећи пут предлаже државама чланицама да се наставе преговори са Србијом, да се отвори тај кластер три о економији. Дакле, Европска комисија има потпуно другачији став поводом највећег броја ових питања. Европска комисија такође каже, "у реду је да имате кинеске инвестиције, важно је да се они доводе транспарентно"", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да у резолуцији Европског парламента о изборима у Србији "нећемо прочитати ништа ново", и истакла да је невероватно што ће та резолуција бити изгласана пре извештаја посматрачке мисије ОДИХР и додала да ће резолуција служити за притисак да се легитимише тзв. државност "Косова".

"Ви видите да они иду на ту воденицу, да направе притисак, да се легитимише тзв. државност Косова и они ће вршити притисак зарад тога", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је власт на изборе позвала стране посматраче, јер су били уверени да ће са стране власти избори бити фер и регуларни, и "да нема шта да крије".

Брнабић је рекла да је био рекордан број посматрача и да "мува није могла да пролети", а камоли да дође до изборне крађе.

Брнабић је рекла да је било је 5.700 домаћих и страних посматрача, од чега 475 међународних, као и 25 организација.

"Они заиста нису имали ниједну примедбу, ми смо у складу са препоруком ОДИХР-а увели записнике за посматраче. У те записнике су уносили да ли је било неправилности, сви су прецртали (рубрику о неправилностима) и потписали, нико није званично написао и забележио да је било неправилности", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су неки након тога, иако су видели и написали да није било неправилности, рекли да је било неправилности, јер су, како је рекла, то чули од Драгана Ђиласа и Маринике Тепић, али "нису видели, него чули".

Брнабић је истакла да је било 150.000 чланова бирачких одбора, а од тога само 11 одсто су били из листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

 

Пацијенти са ретким болестима се могу пријавити за 3 врсте ваучера

Брнабић је изјавила да од данас пацијенти или породице пацијената са ретким болестима могу да се пријаве за три врсте ваучера, које је најавио и председник Вучић.

"То је једнократна финансијска помоћ од 25.000 динара, ваучери у апотекама у износу од 35.000 динара и ваучери за рехабилитацију у бањама у износу од 50.000 динара. То је још једна додатна ствар где ми показујемо бригу о људима", изјавила је Брнабић.

Брнабић је подсетила да од 2. до 10. фебруара креће исплата увећаних пензија од 14,8 процената и оцењује да су то "прве значајно веће пензије".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи