Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ЗА НАПРЕДНЕ И КАПИТАЛНО ИНТЕНЗИВНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Председница Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Сеулу, после потписивања Меморандума о разумевању са представницима јужнокорејског конгломерата "SK group", да је Србија спремна да доведе технолошки напредне, капитално интензивне инвестиције а шансу Србије види у томе што тај конгломерат нема биотехнолошки центар у Европи.

"Та компанија је инвестирала у интензиван рад. Много радних места, уз прилично скромну инвестицију, 100 милиона евра, али запошљавају 9.000 људи. Наша намера сада је да доведемо технолошки напредне, капитално интензивне инвестиције", рекла је Брнабић. 

Како је рекла, Србија има јако добре референце и спремна је за капитално интензивне инвестиције.

Брнабић подсећа да су у последњих пет - шест година долазиле компаније попут "NCR"-а и Мајкрософта, да Србија има и истраживачко развојни центар и да се ту, захваљујући талентованим и креативним људима, развијају нови производи и технологије.

"Јако добра вест је потписивање Меморандума о разумевању са другим највећим корејским конгломератом. Први је "Samsung", други "SG group". Тиче се могуће инвестиције њиховог дела који се бави биотехнологијама у Србији", прецизирила је Брнабић.

Напомињући да не жели да подиже очекивања, Брнабић је изразила наду да ћемо "до краја ове године доћи до финалног уговора".

"Имаћемо прву огромну капитално интензивну инвестицију у Србији. У другој половини септембра представници компаније шаљу делегацију у Србију на даље преговоре. Ја се надам да ћемо као резултат посете имати не једну, већ прву велику инвестицију, а за њом и наредне", рекла је Брнабић.

Од када је "KOTRA", Корејска агенција за промоцију трговинских инвестиција 2015. године отворила канцеларију у Београду, трговинска сарадња две земље је знатно узнапредовала, истиче Брнабић.

"Када погледате за 10 година ми смо скоро 50 пута увећали обим робне размене. Извоз у Кореју је скочио више од 100 пута. Са 2,1 милиона на 214 милиона долара извоза и робне размене која износи  585 милиона у 2022. години. Ако погледамо потенцијале, то је и даље изузетно ниско. Наша амбиција је да у наредне две, три године идемо на милијарду, а потом много више", истакла је Брнабић.

Подсетила је да је корејска размена са две највеће економије света Кином и САД огромна, а да је Сеул, и поред економске снаге Вашингтона и Пекинга, у суфициту.

"Од свега што произведу они 95 посто извезу. То су технолошки најнапреднији производи. Да доведете такве инвестиције морате да радите, временски и предано. Ми смо нажалост изгубили много времена у првој деценији двехиљадитих година, због чега смо многе инвестиције испустили. Ако погледате, Кореја је највећи инвеститор у Мађарској, Пољској, Чешкој и Словачкој. Време је сада за нас", закључила је Брнабић.

"SK group" нема центар у Европи који се тиче биотехнологија, а ту Брнабић види шансу Србије.

"Потписали смо меморандум о разумевању, надам се да ту нећемо пропустити прилику и да смо на време наступили и да ћемо бити њихов европски центар. Када вам дође други највећи конгломерат, онда је лако довести све остале. То је наш непосредни циљ", изјавила је Брнабић.

Како је рекао, политика Србије подразумева да се ресурси не извозе, већ је циљ довести партнере, а извозити готов производ.

"Постоји много политичких и економских паралела између (Јужне) Кореје и Србије, због чега ће се српска страна трудити да још много научи, а знање се најбоље стиче када су партнери присутни у вашој земљи", закључила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг