Вести

БРНАБИЋ: У АРХИВУ СЕ ЧУВА ИСТОРИЈА СРПСКОГ НАРОДА

У Државном архиву Србије је отворена изложба "Устави Кнежевине Србије и Краљевине Србије", а председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је на отварању да том изложбом ове године почиње обележавање Дана државности-Сретење када се треба сетити српског идентитета и државности.

На изложби је представљено шест оригиналних устава из времена Кнежевине и Краљевине Србије, који су донети у периоду од 1835. до 1903. године. 

"Почастована сам због тога што се налазим у Државном архиву, установи која је чувар нашег идентитета", рекла је Брнабић и додала да се Сретење не прославља само у Орашцу, Опленцу и Београду, већ и у Лесковцу, Краљеву, Крушевцу, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Суботици, Зајечару, Прокупљу, Врању, Аранђеловцу и многим другим градовима широм Србије.

Брнабић је истакла и да је прославу Дана државности каква се организује ове године иницирао председник Србије Александар Вучић, јер је сматрао да национални празник не треба да буде само нерадан дан са неколико церемонија, већ да сви треба да се подсете тога шта се слави.

Брнабић је на отварању изложбе истакла да је председник Вучић сматрао и да треба да се присетимо тога шта су наш идентитет и наша државност.

"Да одамо почаст нашим прецима без којих не би било ни наше независне државе", истакла је Брнабић.

Брнабић је додала да је посебно за ову прилику Архив изложио оригинале Устава Кнежевине Србије и Устава Краљевине Србије, као и Сретењски устав први српски устав из 1835. године.

"Они се чувају од времена кад су непријатељске силе насртале на нашу државу са циљем да униште документа, а тиме и наш идентитет", рекла је Брнабић.

Брнабић је указала да се у Архиву чува историја српског народа, писани трагови о нашем постојању, истински докази модерне српске државности. 

"Међу милионима страница докумената својеврсних сведочанстава о темељима на којима је изграђена слободна и независна држава Србија, сведочанствима о нашим успонима и падовима, жртвама, документима о спољној и унутрашњој политици, доказима о нашим територијама, институцијама, градовима и селима, нашем друштву и много чему другом", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да ће у наредна два дана бити отворена изложба, а да су Државни архив, држава и народ сачували оригинална документа устава  упркос бројним невременима историје, ратовима и окупацијама, када су непријатељске освајачке војске насртале не само на нашу територију, животе наших предака, наш идентитет, већ и на архивском грађу управо због њеног значаја за идентитет српског народа. 

"Сигурна сам да највеће узбуђење изазива поглед на овде, поред мене, изложен први Српски Устав. Сретењски Устав из 1835. године, један од најлибералнијих устава у тадашњој Европи", рекла је Брнабић. 

Брнабић је додала да је Сретење дан са великим значајем у историји српског народа.

"Обједињује два значајна догађаја, један у Орашцу 1804. године, други у Крагујевцу 1835. године, где је на Скупштини усвојен Сретењски Устав. Устави Кнежевине Србије и Краљевине Србије, које с великим задовољством и пијететом према оним генерацијама које су их стварале, чувале и сачувале данас гледамо овде поред нас, по свом изворном значају припадају најужем кругу историјских извора за историју српске модерне државности и део су нашег идентитета. Ови документи снажно сведоче о императиву слободне Србије, незавине Србије, Србије која са разумевањем прошлости гледа у будућност, која је разбуђивала националну и државотворну свест и упоредо с борбом за ослобођење урађивала атрибуте своје државности и независности", рекла је Брнабић. 

Брнабић је додала да је архив представља и државу и културу.

"Култура је снага једног народа, према њој се мери колико једна држава, друштво и народ држе до себе. Улагање у културу је улагање у будућност. Народ без културе нема будућност и зато је јачање институција културе и свих других видова културе заправо снажење државе. Њена виталности, духа једног народа чини га отпорнијим на недаће, лакше се суочава са изазовима савременог доба", поручила је Брнабић. 

Брнабић је подсетила да је Државни архив основан  1898. године у коме Србија од тада па све до данас чува свој идентитет и државу. 

"Државни архив Србије амбициозно ради на томе, остварујући вишегодишњу сарадњу са Османским архивом, Млетачким архивом у Венецији, Дубровачким архивом, руским, италијанским, шпанским и другим архивама, али ради и на заштити архивске грађе српског порекла ван граница Србије у српским православним епархијама и црквеним општинама",искала је Брнабић. 

Брнабић је додала и да Државни архив у склопу сваке посете страних државника изложи у Палати Србије сва историјска документа која нас вежу за ту државу и да страни државници буду изузетно заинтересовани за њих.

Након отварања премијерка је заједно са директором Државном архива и министарком Јеленом Беговић обишла је изложбу. 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1