Вести

БРНАБИЋ: У СРБИЈИ ЈЕ ПОЧЕЛА ПРОИЗВОДЊА ПРВОГ ИНОВАТИВНОГ ЛЕКА "CORPOS"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, обишла је компанију Хемофарм заједно са представницима Владе и дипломатским кором и упознала се са иновативним леком "Corpos".

Лек "Corpos" доступан је и пацијентима у Србији који су оболели од мултипле склерозе (МС) захваљујући сарадњи фармацеутске компаније Хемофарм и највећом биотехнолошком компанијом "Roche".

"У Србији је почела производња првог иновативног лека "Corpos", за лечење пацијената оболелих од мултипле склерозе (МС), а производња је почела у компанији Хемофарм заједно са највећом биотехнолошком компанијом на свету "Roche".  "Corpos" је револуционарни лек који ће значајно променити ток болести и унапредити квалитет живота оболелих од мултипле склерозе (МС)“, изјавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да се преговара са компанијом Хемофарм и о широј производњи других иновативних лекова у Србији и да је за последње 4 године учетворостручен број пацијената оболелих од мултипле склерозе (МС) који се лече на рачун РФЗО.

Како је додала, 2019. године било их је 1.000, а 2023. године их има 4.000 пацијената.

"Нама као Влади Републике Србије то омогућава да брже и лакше набављамо лекове за пацијенате у Србији, самим тим се побољшава квалитет здравствене услуге за пацијенте у Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да се у претходних пет година учетворостручио број пацијената од МС-а који се лече о трошку РФЗО-а.

Истакла је да је буџет за лечење оболелих од ретких болести 33 пута увећан у односу на пре 10 година када је износио само 130 милиона динара, а сада је четири милијарде и 300 милиона.

"Још увек постоји велики број људи који није покривен најсавременијом терапијом, јер су то ненормални буџети које не могу да покрију ни најбогатије земље, али оно што је нама важно је одобравање много већих клиничких студија и то значи много већу подршку за све пацијенте у Србији ", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је октобра прошле године са компанијом "Roche" потписан споразум о сарадњи у области научне сарадње, чиме се отворио простор да се део њиховог истраживања пребаци и у Србију.

На питање новинара о несташици појединих лекова Брнабић је рекла да Влада у сарадњи са РФЗО-ом и фарматцеутским компанијама прати ситуацију са тржиштем лекова и да је препознала да ово може бити проблем у наредном периоду, али да је за сада ситуација добра и да у Србији нема никакавих проблема са лековима.  

 

 

Извор: Танјуг