Вести

БРНАБИЋ: У ВЕШТАЧКОЈ ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ ВИДИМО БУДУЋИ УСПЕХ СРБИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која у Дубаију учествује на Светском самиту влада 2024, састала се на маргинама самита са министром за вештачку интелигенцију Уједињених арапских емирата Омаром Султаном ел Оламом.

"Драго ми је што посету Уједињеним Арапским Емиратима започињем поновним састанком са министром за вештачку интелигенцију УАЕ Омаром Султаном ел Оламом и разговором о важној теми у којој видимо будући успех Србије - вештачкој интелигенцији", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је сарадња Србије и УАЕ у тој области већ успостављена када је у мају 2022. године потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области дигитализације, који садржи и област вештачке интелигенције.

"Сутра потписујемо Меморандум о разумевању о сарадњи у области вештачке интелигенције са "Large Languange Model (LLM) Falcon". "LLM" омогућава тренирање великих скупова података и развој алата као што је "ChatGPT". Ова сарадња ће омогућити да наш Институт за вештачку интелигенцију, као и остали истраживачи код нас користе Фалкон решења, али и да ми додамо корпусе података за српски језик", навела је Брнабић.

Брнабић истиче да ће све ово допринети размени искустава, која ће помоћи да се развије и употреби вештачка интелигенција у Србији на прави и успешан начин.

 

 

 

Извор: Танјуг