Вести

БРНАБИЋ: УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ ГАРАНТ ЈЕ УСПЕШНЕ БУДУЋНОСТИ

Стоматолошки факултет Универзитета у Београду добио је на 74. годишњицу од оснивања, Имплантолошко-истраживачки центар с лабораторијама и едукативним центром, а свечаном отварању присуствовали су између осталих председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете Бранко Ружић који су оценили да тај центар, јединствен на Балкану и шире, представља ново лице образовног система и високог школства у Србији.

Брнабић је подсетила да је улагање у образовање гарант успешне будућности.

"Улагање у будућност гарант је да задржимо младе људе и гарант успешне земље, без улагања у образовање не можемо да се надамо да можемо да будемо победничка нација, а видели смо да то можемо не само у спорту већ и науци, образовању, инвестицијама, економији, иновацијама", навела је Брнабић.

За центар чије отварање према речима надлежих на факултету "представља важан догађај за развој науке и струке, догађај од историјског значаја", Брнабић је рекла да је реч о савременом здању које има најбоље услове за рад и усавршавање.

"Све то показује наш нови однос према науци, потпуно ново лице нашег образовног система, нашег високог школства", додала је Брнабић и нагласила да јој је част што је део такве реформе и таквог мењања Србије.

Подсетила је да је Стоматолошки факултет трећи на Шангајској листи у својој области - трећи на свету по знању, успешности, извршности, што се не зна довољно.

"Од вас треба учити како би се ваш пример реплицирао и у другим установама од предшколског нивоа до високог школства. Морамо да учимо од вас, јер је образовање најважнија инвестиција у земљу и друштво", рекла је Брнабић.

Пренела је запосленима честитке председника Србије који јој је, како је нагласила, скренуо пажњу да мора лично да дође и види визију, жељу и амбицију запослених.

Како је навела, недавно је отворена савремена зграда Факултета Организационих наука, а сада се већ обележава сличан ако не и већи успех - отварањем зграде и једне истраживачке институције, нове лабораторије, простор где ће и научни кадар и студенти стварати нову вредност и давати ново знање не само за Србију, за Европу већ и цео свет.

Влада има планове за изградњу нових зграда биолошког факултета, географског, факултета безбедности, музичке уметности, најавила је Брнабић и подсетила да ће нам се сва та улагања вишеструко вратити у будућности.

Како је рекла, када повучете ногу и други ће видети и почети да се мењају, да праве боље услове за студенте и много боље услове за раст и развој наше земље.

 

 

Радници Фијата изабрали улицу уместо преговоре

Брнабић је изјавила да су радници Фијата у Крагујевцу одлучили да изађу на улицу и организују протесте уместо да наставе преговоре са владом и поручила им да увек могу да јој се обрате за наставак разговора, али не преко медија.

"Могу увек да дођу да наставимо преговоре, прекинили су их, рекли да су завршени. Не знам шта радници чекају, ми смо ту да наставимо разговоре тамо где смо стали", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара.

Брнабић је рекла да не зна зашто су радници изашли да протестују "упркос ономе што је договорено".

"А договорено је било да разговарамо и да коначну одлуку о висини отпремнина за оне који су технолошки вишак или о алтернативама за оне који не желе да иду у иностранство, донесемо и договоримо након што процес пријављивања за иностранство буде завршен. А никако пре тога", истакла је Брнабић.

Брнабић је објаснила да би, када би преговарали о отпремнинама пре тога, то било "у директној супротности ономе што имамо као интерес, а то је да Стелантис задржи што више радника и да што пре крену у производњу електричног аутомобила".

"Ја сам ту, знају где сам, ту сам за њих, дан, ноћ, викенд, како год... Не видим шта траже на улици уместо у влади", поручила је Брнабић.

Рекла је да радници Фијата нису сачекали да се заврши процес пријаве за рад у иностранству.

"Желимо да радници буду задовољни, да обезбедимо те породице, али они су пре него што је завршен процес пријаве, изашли и рекли да су преговори са владом готови. Не могу никог да натерам да разговара и преговара", навела је Брнабић.

На питање новинара шта радници могу да очекују када је реч о отпремнинама, Брнабић је рекла да је то ствар међусобног разговора, а не разговора преко медија.

Напомиње да су радници изашли на улицу и рекли да су преговори пропали.

"Желе да иду на улицу пре него што хоће да дођу у владу да разговарамо. Буквално су напустили преговоре који су били у току", истакла је Брнабић.

 

Верујем у државу и институције

Брнабић није желела да коментарише оптужбе које је на рачун министра одбране Небојше Стефановића изнела Дијана Хркаловић.

Брнабић је изјавила да је то посао тужилаштва.

"То је некада можда било да се у странкама одлучује ко ће бити ухапшен, осуђен и уцењиван. СНС није та странка, већ странка која је ту да гради институције Републике Србије и спроводи рефоме у области владавине права, што смо показали када смо изгурали уставне амандамне за независно правосуђе и самостално тужилаштво", рекла је Брнабић новинарима на питање шта ће урадити по питању оптужби на рачун Стефановића.

На опаску новинара да је исто говорила и раније када су оптужбе долазиле чак из странке, Брнабић је поновила да верује у институције, да је то рекла и раније, а каже и сад.

Верујем у државу и институције, рекла је Брнабић на коментар новинара да је она премијер, а Стефановић седи у влади.

"Чим институције ураде своје, опет кажем верујем у владавину права чим институције ураде свој посао ја ћу урадити свој", рекла је Брнабић након свечаности на Стоматолошком факултету Универзитета у Београду који је добио на 74. годишњицу од оснивања, јединствени на Балкану Имплантолошко истраживачки центар с лабораторијама и едукативним центром.

 

 

Извор: Танјуг