Вести

БРНАБИЋ: ВИКЕНДИ СУ ДАНИ КАДА ЈЕ НАЈМАЊЕ ПОШТОВАЊЕ ПОЗИВА НА САМОИЗОЛАЦИЈУ

Забрана кретања од петка у 17 часова до понедељка у 5 ујутро изречена је због тога што су викенди дани када је највећа гужва и најмање поштовање позива на самоизолацију, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Током викенда требало би да друштвени контакти буду смањени на минимум, а како тога нема, плаћа се цена, рекла је Брнабић.

"Улазимо у шесту недељу и очекујемо врхунац епидемије током овог викенда. Чини ми се да је све боље што се придржавања мера тиче. Међутим, викенди су заиста поражавајући. Можете да видите људе који возе бицикле, џогирају, шетају, у групи су, а када ви знате да ћете за последицу видети повећан број заражених, морате да донесете још неке забране. Не знам стварно шта ће бити некоме ко не џогира две недеље", рекла је Брнабић.

Брнабић упозорава да је здравствени систем "пренапрегнут" и да је разлог тај зато што је оболелима од ''COVID 19''  неопходно дуже лечење.

"У Београду и Нишу у потпуности су попуњени сви капацитети. Имамо план да Панчевачка и Батајничка болнице буду ковидске", рекла је Брнабић и додала је да је тешко издржати нове ударе само због тога што људи не поштују мере.

"Зато што не поштују мере, то би могао да буде завршни ударац нашем здравственом систему, и да на крају ''пукне'', као што се то десило широм Европе, па и у Америци", указала је председница Владе.

За сада је 24-часовни карантин предлог струке, објашњава Брнабић.

"Струка је у потпуности за то, а ми се трудимо да то избегнемо. Председник Александар Вучић је говорио да постоје можда још неки кораци до тога. Неке још разматрамо, као на пример изолација градова жаришта, Београда, Ваљева, Ћуприје", рекла је премијерка.

О свему томе ће грађани бити правовремено информисани, али како је рекла, улазимо у почетак краја захваљујући "гвозденој дисциплини".

 

Пажљиво одмеравамо нове рестриктивне мере

Брнабић је рекла да је у оквиру разговора о новим рестриктивним мерама било речи и о изолацији већих градова као и затварању великих фирми на 7-14 дана.

"Пажљиво одмеравамо рестриктивне мере", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је једна од могућих мера затварање градова који су жаришта - Београд, Ниш, Ваљево, Ћуприја и Нови Пазар.

"Причали смо и о томе да се велике фирме затворе на седам или 14 дана, али то је баш тешка одлука. Трудимо се да то не урадимо, јер су оне важне за економију земље. Зато апелујемо на грађане да поштују мере", истакла је Брнабић.

Када је реч о увођењу полицијског часа од 24 сата, премијерка је рекла да је струка за то.

"Струка је за то, али ми се трудимо да не прибегавамо томе", рекла је Брнабић.

''Имплементациони тим са министром финансија ради на економским мерама свакодневно, и неке од мера су већ почеле да се примењују, као на пример, да се не плаћају порези и доприноси. Изузетно је важно за пензионере да ће од 10. априла кренути исплата пензија одједном, а не из делова, а тог 10. ће бити исплаћена и једнократна подршка од 4.000 динара'' рекла је Брнабић.

"Дозволићемо банкама да раде и преко викенда да би се исплатиле пензије", рекла је председница Владе.

Брнабић је рекла да је на Кризном штабу потврђена одлука да се полицијски час овог викенда примењује од петка у 17.00 до понедељка у 5.00 ујутру.

"Одлучили смо се за ово зато што се викендом најмање поштује позив на смањење друштвених контаката", објаснила је премијерка.

Брнабић је напоменула да ће из тога бити изузети они који изводе кућне љубимце суботом и недељом од 8 до 10 ујутро и од 23 до 01 иза поноћи.

Брнабић је рекла да ће се неки изузеци направити и за пољопривреднике како би могли да обрађују своје њиве, и да се о томе разговара са надлежнима.

"Имамо изузетак за пољопривреднике и они ће моћи да обрађују своје њиве и добијање дозвола за то ће се убрзати. На томе радимо напорно и са Министарством унутрашњих послова, канцеларијом за информационе технологије и е-управом. Трудимо се да нема много изузетака, јер је интенција да људи заиста седе код куће", објаснила је Брнабић.

''То није позив да људи изађу и да се друже, дозвољено је кретање да економија у Србији "колико толико опстане''. Да можемо брже да се издигнемо, опоравимо и да вратимо људима радна места, а и наш раст" рекла је Брнабић.

''Сви треба да остану код куће, осим ако није неопходно да се изађе напоље, јер ћемо тако што пре изаћи из ове ситуације'' рекла је Брнабић.

Премијерка је оценила да би после пете и шесте недеље, можда могло да дође до опадања епидемије.

"Уз гвоздену дисциплину, уз додатне рестриктивне мере могуће је да ова и следеће недеља буду врхунац епидемије која онда почиње да опада. Ако се то деси онда смо на коњу", закључила је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва