Вести

БРНАБИЋ: ЗА ВЛАДУ СРБИЈЕ ОБНОВА СРПСКЕ СТАКЛАРЕ БИЛО ВАЖНО ПИТАЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је фабрику стакла у Параћину, заједно са новим власницима, представницима швајцарско-словеначког конзорцијума Глобал Гласс и најавила инвестиције веће од 300 милиона евра у наредних шест година и повећање броја запослених.

Брнабић је истакла да је држава испунила своје обећање да ће пронаћи решење за параћинску стаклару.

Брнабић је овом приликом рекла да ова фабрика, која је прошла кроз веома тежак период, огромним залагањем председника Србије и Владе Србије, коначно има сигурну будућност и велики потенцијал.

"Ми смо 2021. године рекли да држава не одустаје од српске фабрике стакла и да ћемо пронаћи стратешког партнера који би подигао овог некадашњег српског гиганта. И испунили смо обећање грађанима Параћина, али и целе Србије. Јер ова фабрика важна је не само за Параћин већ за целу државу. То је био тежак и комплексан процес јер се фабрика налазила у стечају, са огромним дуговањима. А додатни проблем у проналажењу инвеститора је био што фабрика није била у власништву државе", рекла је Брнабић.

Додала је да је држава радила на томе у последње четири године и успела да нађе решење.

"За Владу Србије је обнова српске стакларе било важно питање јер смо до сада сво стакло и стаклену амбалажу увозили. Читава наша привреда је имала тај проблем. И то се овом инвестицијом решава", истакла је Брнабић.

Како је рекла, у наредних шест година то је инвестиција нешто виша од 300 милиона евра.

"То је од 1. јануара пребацивање свих запослених на привредно друштво Српска фабрика стакла и ја се надам, како смо причали, додатно повећање  плата као и континуирано како расту инвестиције и повећање броја запослених на неких 700, 750 људи, а ја верујем да ће моћи и више зато што овде имамо капацитет да будемо регионални лидер и да ми будемо тај извозник стакла који ће диктирати услове на тржишту",  рекла је Брнабић.

Словеначка стаклара Храстник која је преко свог власника из Швајцарске, Глобал Гласс, преузела Српску фабрику стакла из Параћина, трансформисаће српску фабрику попут стакларе из Словеније, користећи пут зелене енергије, а за шест година уложиће преко 300 милиона евра у изградњу нових пећи. 

 

 

Вулин је заслужио место директора БИА, али помогле много и западне силе

Брнабић је изјавила да постављање Вулина на место директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) заиста заслужено, али да мисли да су разне западне земље и западне силе много помогле да он  буде постављен на ту функцију.

Како је рекла чини јој се да нису добро разумели начин на који функционише Александар Вучић, који на првом месту цени независност и самосталност у одлучивању у интересу грађана Србије.

"Он је оставио да Савет за националну безбедност не одлучује о том питању  више од месец дана и трпео огромне притиске. Углавном су западне силе говориле да то никако не сме да буде Александар Вулин. Александар Вучић функционише на начин да када било која страна држава дође и хоће да кадрира по Србији обично се деси да буде супротно. Када кажете да та и та особа не може, управо тој особи скоче шансе да управо буде на том месту за које су рекли да не може", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила и све који критикују Александра Вулина и у Србији, да је он раме уз раме са председником Србије и уз тадашњег директора БИА Братислава Гашића, најуспешније до сада спровео борбу против организованог криминала у Србији.

"Тиме је заједно са председником Вучићем ставио главу у торбу. Али је мафију победио. И то је нешто што данас не чујем да признају или да му приписују као заслугу, а треба да му се припише као заслуга. Александар Вучић је као председник тај рат против мафије најавио и започео али уз њега велику улогу у томе су дефинитвно имали Братислав Гашић и Александар Вулин”, рекла је Брнабић.

 

О Становој изјави: Шта се десило са европским вредностима

Брнабић је рекла да је изјава портпарола високог представника ЕУ за спољну политику Петра Стана о именовању Ненада Рашића за министра у приштинској влади, без сагласности српске заједнице, срамотна посебно имајући у виду шта се све током ове  године дешавало на КиМ и која права је администрација Аљбина Куртија одузела Србима.

"Након свега тога имате и ову, још једну кап у тој, препуној чаши која се прелила још јануара 2022. године када је први пут Аљбин Курти ускратио право гласа Србима на Косову и Метохији", рекла је Брнабић.

Брнабић је указала да је сада Курти додатно урадио нешто што је потпуно супротно Бриселском споразуму, као и демократским вредностима и принципима, а да на то уследи једна тако блага изјава у којој се поново позивају две стране, представља недостатак основних европских вредности.

"Ја не видим где је ту владавина права и где су демократске вредности. Где је воља народа? Шта се десило са европским вредностима? То је оно што мени није јасно и мислим да је катастрофална изјава и читав став према овом проблему", оценила је Брнабић.

Брнабић је указала и да се у једном тренутку мора рећи како ствари стоје.

"Нама је Европска унија најважнији партнер али ја молим ЕУ да се држи принципа које сами пропагирају. А то је ваљда демократија и владавина права, што у овом тренутку ја не видим”, поручила је Брнабић.

Брнабић је додала да су одлуке оних који зарад мало своје власти желе да уђу у владу Аљбина Куртија, а добили су мање од један одсто гласова на изборима и све најбоље говоре о њему, у најмању руку недоличне.

Подсетила је да Курти већ 10 година одбија да оснује Заједницу српских општина и како је рекла, буквално врши терор над српским народом на Косову и Метохији.

 

 

Извор: Танјуг