Вести

ЂОРЂЕВИЋ: БИЋЕ ОБЈАВЉЕНА ЛИСТА ПОСЛОДАВАЦА КОЈИ КРШЕ ЗАКОН

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, рекао је да је апеловао на послодавце да не отпуштају раднике док је на снази ванредно стање и најавио да ће бити објављена листа свих оних који су незаконито дали отказ запосленима.

„Позивам послодавце да не отпуштају раднике, да се стрпе јер ово неће довека да траје. Да са једне стране будемо хумани и солидарни, али нажалост такве ствари се дешавају, постоје занимања у којима данас нема посла и ми смо организовали већ од данас да Национална служба за запошљавање електорнским путем прима пријаве свих оних који су остали без посла и да на тај начин остваре право на надокнаду која им припада", рекао је Ђорђевић.

Прецизније информације имаћемо када крене онлајн пријава, мада већ имају пријаве радника због отпуштања.

„Инспекторат рада ће на основу пријава проверавати где су радници отпуштени, а да није у складу са законом и предузимати мере. Постоје законски видови како да се рад доведе у законски оквир, плаћено одсуство, сменски рад, рад од куће, али радници не могу да буду послати на неплаћено, уколико се не сложе са тим“.

Kако је рекао Ђорђевић, прекид рада мора да буде споразуман, без обзира да ли су у питању стално запослени или људи који раде на уговоре.

„Не можемо да реагујемо појединачно, да ли је неко законитио или незаконито добио отказ, евидентираћемо га у Националној служби, а кад ово све прође, за месец- два предузећемо све мере према тим послодавцима и биће објављена листа свих оних који крше закон и биће евидентирани“.

Ђорђевић је апеловао на све оне који су у самоизолацији да узму решење од Министарства или МУП-а, да имају папир, што због злоупотребе оних који не желе да раде, што због тога да то послодавци не би могли да злоупотребе и правно гледано буду у праву и дају отказ.

Kада су у питању примедбе грађана да поште нису хтеле да исплаћују новац, Ђорђевић је рекао да су се у поштама плашили да ће велики број људи у експозитурама угрозити своје и здравље њихових запослених, али да данас имају састанак и да ће се све то решити.

„Исто важи и за пензије. Имамо пар модела, презентоваћемо Влади и Kризном штабу и видећемо који ћемо да применимо. Основни задатак је да све буде безбедно и да људи остваре своја права. Такође, биће исплаћена и разлика за војне инвалиде, само чекамо да неке општине још покажу податке и молим их да то ураде што пре, да не иде на „њихову душу“.

Оно што је најважније јесте да пара има и да нико неће остати ускраћен, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да данас има састанак са једном великом компанијом, за коју су стигле примедбе да не штити адекватно своје раднике и да ће понудити помоћ.

„Грађани могу да се за сваки проблем јаве на друштвемним мрежама, на свако питање ћу одговорити или проследити надлежнима. Вајбер канал имам за комуникацију са геронтолошким центрима, а данас се отвара и посебан Вајбер канал Министарства, где ће грађани моћи да се пријаве и да добијају све информације“, рекао је Ђорђевић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Пинк