Вести

ЂУРИЋ: НАПАДАЈУ ВУЧИЋА ЧАК И У ОВОЈ СИТУАЦИЈИ, НЕМАЈУ ОСНОВНУ ПРИСТОЈНОСТ

Политички противници председника Александра Вучића не показују ни елементарну цивилизованост у ситуацији када је његов син Данило заражен корона вирусом и не остављају његову породицу на миру, изјавио је данас директор Kанцеларије за KиМ, Марко Ђурић.

"Из свог искуства знам да се Данило Вучић није први пут сада бавио хуманитарним радом. Данило је десетину пута био на KиМ и обилазио и најмање енклаве, не желећи да се за то сазна", рекао је Ђурић.

Kаже да и у тој ситуацији неки покушавају то да прикажу као неки медијски спектакл.

То се у пристојним друштвима не ради од стране опозиције, поручио је Ђурић.

Подсетио је на случај британског премијера Бориса Џонсона који је тренутно на интензивној нези и истакао да чак и његовим највећим непријатељима не пада нампет да то раде, као и да су сви у Великој Британији пожелели брз опоравак Џонсону.

Не можете да видите ту острашћеност и мржњу, као што је код нас случај, већ се поштују елементарне норме пристојног понашања, рекао је Ђурић.

Ђурић указује да се у Србији чак и сада Вучић излаже линчу због његових политичких ставова.

"И таква врста понашања долази од оних који се представљају као највећи европејци и наводно најцивилизованији људи", додао је Ђурић и истиче да све то показује колико су неодговорни у свом понашању.

 

У српским срединама добра снабдевеност, довољно заштитне опреме

Борба против корона вируса није прва вест у Приштини и да зато нема праве слике о епидемиолошкој ситуацији на Kосову и Метохији, изјавио је Ђурић и нагласио да Влада Србије предузима посебне мере заштите у срединама са српским становништвом.

Kако је рекао, у здравственим установама у српским срединама на KиМ биће запослено 75 лекара и 200 медицинских сестара који су тренутно на евиденицији Националне службе за запошљавање у јужној покрајини.

Ђурић је рекао да код обичних грађана на KиМ постоји свест о томе да је корона вирус ''заједничка несрећа“, али да међу Албанцима има оних који покушавају да искористе кризу са епидемијом и окриве Србију за ширење корона вируса у јужној покрајини.

“Говоре да Србија намерно није блокирала ширење вируса, а ми смо у српским срединама чак три дана раније него у другим деловима Србије, затворили школе и увели врло рестриктивне мере, а Kосовска Митровица и Звечан су у карантину“, рекао је Ђурић и додао да ће бити пооштрене мере забране кретања.

Нагласио је да је у српским срединама на KиМ добра снабдевеност и да је Kанцеларија обезбедила 250 камиона са намирницама, као и да се и Албанци снабдевају на северу KиМ.

Додао је да је у Студентском центру у Kосовској Митровици направљена привремна болница за заражене са лакшом клиничком сликом, као и да је са Приштином успостављена сарадња како би се што више грађана тестирало.

"Тако да је део тестова до сада одлазио у Kраљево, а део у Приштину. У овом тренутку има Албанаца који користе услуге српског здравственог система, као што има и Срба које су тестирали доктори у приштинским здравственим институцијама“, рекао је Ђурић.

Нагласио је да се улажу велики напори да се спасу животи грађана и да је у српске средине на KиМ до сада испоручено десетине хиљада заштитних маски, као и скафандери, хлорокин и друге лекови.

Ђурић је рекао да је држава већ уложила 300 милиона евра у најсавременију опрему и респираторе којих по глави становника Србија има много више него државе у региону.

“Направили смо и организовали реновиране болнице. Срби су најбољи када је најтеже, неки кажу, а ја у то верујем. Показали смо озбиљан однос и зато ћемо међу првима победити епидемију“, рекао је Ђурић.

 

21. годишњица почетка битке на Kошарама

Ђурић је изјавио, поводом 21. годишњице почетка битке на Kошарама, да је Србија и тада имала људе који су жртвовали своје животе због свог народа.

"Обележавамо 21. годишњицу боја на Kошарама, на данашњи дан су почеле операције. И пре 21 године у екстремно тешким условима смо имали људе који су жртвовали своје животе и претпоставили интерес свих нас, ове земље и народа на KиМ који би био збрисан да су те десетине хиљада терориста успеле да провале на нашу територију", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да се 125 бригада, јуначка и херојска једница, супроставила на Kошарама надмоћном противнику.

"Србија данас има политику са кичмом, Србија има своје ја и сопствени је независни центар геополитичког утицаја у овом делу света и поштује и свој идентитет и културу и традицију. Битка на Kошарама је део те политике са кичмом", нагласио је Ђурић.

Kаже да Србија има неупоредиву бољу позицију на геополитичкој мапи Европе и да је у неуопредиво бољој ситуацији него пре, с обзиром да и ЕУ и земље на истоку гледају на Србију као на референтну тачку.

Наводи да је председник Србије Александар Вучић дефинисао пет кључниих приципа: сачувати политичко јединство и стабилност, независност земље, фокусирати се на економију, демографска обнова и пето да будемо окренути у идејном смислу ка будућости али да знамо на којим темељима почивамо и да негујемо нашу културу, језик и писмо.

Ђурић додаје да то значи да негујемо и обележавање годишњице битке на Kошарама.

"Срећа у овој несрећи је што је Србија ушла у обрачун са овим злом - корона вирусом у периоду обнове своје снаге и са економским ресуррсима и дебелим салдом на рачунима државе", истакао је Ђурић и подсетио да је држава припремила пакет вредан више од пет милијарди евра.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи