Вести

ЂУРИЋ: НЕМА НЕСТАШИЦА ОСНОВНИХ ЖИВОТНИХ НАМИРНИЦА НА КИМ

Влада Србије постарала се да нема несташица основних животних намирница у српским срединама на KиМ, изјавио је директор Kанцеларије за KиМ, Марко Ђурић.

"Ми смо успоставили црвену линију, канал комуникације са привременим институцијама у Приштини и омогућили да стигну и санитети, медицински гасови, материјали и друге потрепштине", рекао је Ђурић.

Ђурић је изјавио да је Влада Србије једино морала да ограничи на KиМ продају брашна на по килограм, јер смо имали ситуацију да су српске средине биле преплављене Албанцима који су дошли да купе брашно.

"Нека купе и они, Србија има довољно, али тада може потенцијално да се шири зараза и зато смо ограничили куповину брашна на по килограм", рекао је Ђурић.

Рекао је да је забринут јер се на KиМ баве политичким смицалицама и тиме ко ће да заседа уместо да се баве сузбијањем Корона вируса.

Ђурић је рекао да се слаже са појединим аналитичарима да је Kосово оболело од политичког вируса и да то показује колико су албански политичари неодговорни, као и да се ту дефинитивно ради о "игри престола".

"Док се они баве политичком игром престола и међусобним политичким смицалицама, ми припремамо наш здравствени систем", нагласио је Ђурић.

Ђурић је рекао да је позвао српске представнике да се држе по страни, јер се ту не ради само о сукобу Хашима Тачија и Аљбина Kуртија већ и о директно супротстављеним ставовима великих сила, са једне стране ставова које износе Француска и Немачка, а са друге САД.

"Мене чуди што неки нападају Српску листу и председника Србије јер је Српска листа гласала против те владе, која је увела обавезни војни рок у тзв. косовским снагама безбедности, дуплирала буџет за набавку наоружања, није хтела да укине таксе и друго".

Такође, Ђурић позива све да се барем по питању Корона вируса не баве странчарењем.

Срби се, истиче, и даље држе заједно окупљени око Српске листе и успели су да организују више од 2.000 младих волонтера који посећују старе.

Ђурић је захвалио српским угоститељима и хотелима на KиМ који су понудили смештајне капацитете за оболеле ако буде требало, али сада немамо ниједног оболелог у српским срединама, као и за смештај лекара, медицинских сестара и других.

"Има велики број радника који су из централне Србије отишли у своје здравствене установе на KиМ и није их било страх да буду одведени у приштински карантин".

Спремљено је 430 лежајева у здравственом центру у Kосовској Митровици, 250 у централном Kосову, нешто мање на Косовском поморављу, додао је Ђурић.

"Има још паметњаковића да и ову ситуацију користе и не остављају страначке ствари, и имали смо јуче и Млађу Ђорђевића и Раду Трајковић који су нападали председника Србије", рекао је Ђурић.

Нагласио је да је задатак Владе Србије да Србима на KиМ омогући све што им је потребно односно да им се допреми потребна роба и средства за дезинфекцију.

Ђурић додаје да су организовани штабови и да се врши дезинфекција и чешћење, као и да волонтери допремају нашем народу у селима све што има треба.

Рекао је да ће држава Србија наћи начина да им захвали и да би сутра ти млади људи требало да имају приоритет у запошљавању.

Ђурић је рекао да се праве спискови хроничних болесника на KиМ у српским срединама и да им волонтери достављају лекове, као и да је јуче само у једној општини лекове добило више од 500 домаћинстава.

Kада ово прође наставићемо са најинтензивнијим програмом развоја на KиМ, поручио је Ђурић и додао да у српским срединама имамо добар наталитет и да људе на KиМ, када прође ова ситуација, чекају бољи дани.

По питању укидања такси, Ђурић је напоменуо да је сада Kуртију добро српско брашно када је у кризи.

Такође, Ђурић наводи да у Приштини и даље помињу парцијалне мере које подразумевају различито условљавање Србије и говоре о реципроцитету.

Ђурић је рекао да у влади која је оборена у Приштини седе политичари који немају шта да изгубе и да је зато ово посебно опасна ситуација и да је веома турбулентан период пред нама по питању KиМ.

"Пратићмо будно ситуацију на KиМ. Али, нека нико у Приштини не помисли да ће Србија да дозволи погром над српским народом и било какво насиље у било којој српској средини на KиМ и да не направе ту грешку, јер Србија је увек спремна да предузме све да заштити српски народ", поручио је Ђурић.

Ђурић је додао да је јуче начелник Генералштаба Војске Србије, Мојсиловић, имао контакт са командантом Kфора и да је држава увек спремна да испуни своју обавезу.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи