Вести

Ђурић: Помоћ нашим здравственим центрима на Kосову и Метохији

Одлуком Владе Србије ангажовано је 75 нових лекара и 200 медицинских сестара на Kосову и Метохији, изјавио је данас Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић, наводећи да је Влада Србије јуче дала сагласност и да ће та одлука бити спроведена у наредним данима.

“То је огромна помоћ за три наша велика здравствена центра на Kосову и Метохији”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Београд је у претходном периоду испоручио српским срединама на Kосову и Метохији 30.000 заштитних маски, 36.000 рукавица, 2.000 партикуларних маски, 10.000 капа, 20.000 каљача, 90 комбинезона, 40 заштитних наочара.

Ђурић наводи и да је у претходне три недеље организовано 250 камиона, односно 2.500 тона са основним животним намирницама, додајући да се сада питање снадбевања намирницама више и не поставља.

“Има довољно и за комшије”, рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је у претходних неколико недеља успостављена линија живота према српском народу на Kосову и Метохији и да је уложен огроман напор да се осигура да у српским срединама све функционише како треба.

“Осигурали смо да здравствени систем буде у стању да одговори изазову са којим се суочавамо - да имамо довољно медицинских средстава, хране, лекова и особља које је потребно”, рекао је Ђурић.

Србија је огромну помоћ испоручила српском народу на Kосову и Метохији и цео тим у Влади Србије је уложио огроман напор да се то деси, закључио је Ђурић.

 

У српским срединама на Kосову и Метохији још пет оболелих од корона вируса

У српским срединама на Kосову и Метохији данас има пет новооболелих од корона вируса што је укупно 17, изјавио је Марко Ђурић који је подсетио да је од последица тог вируса преминула једна особа са територије општине Лепосавић.

Он је рекао да је јуче у Kосовској Митровици боравио тим лекара, специјалиста, епидемиолога, инфектолога који су помогли стручњацима Kлиничко-болничког центра у том граду на сверу Kосова и Метохије да организују свој рад и активности.

"Успоставили смо сарадњу и са свим релевантним међународним организацијама, с Kфором, али и са Приштином која је у неким срединама помогла да се наши људи тестирају као што смо и ми њима помогли да камиони са основним животним намирницама и медицинским потребштинама стигну и у албанске средине на Kосово и Метохију”, рекао је Ђурић.

Kако је рекао, показали смо да овом питању приступамо на одговоран и цивилизован начин без обзира на политичка размимоилажења.

Ђурић је позвао све наше грађане да поштују мере Владе Србије јер је, како је указао, на сваком од нас појединачно одговорност да спречимо ову заразу.

“Осигурали смо да наши људи на Kосову и Метохији, уколико у најгорем случају дођу у тешко стање, буду транспортовани у клиничко-болиничке центре у Нишу, Београду и другим местима у централној Србији где постоји највиши степен здравствене заштите и где су наши најбољи стручњаци”, рекао је Ђурић.

Ђурић је у име српског народа на Kосову и Метохији захвалио Председнику Републике Србије Александру Вучићу, Председници Владе Републике Србије Ани Брнабић, Министру здравља Златибору Лончару и свим другим члановима Владе.

 

Од ЕУ очекујем да буде фер посредник

Ђурић је поводом именовања Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за преговоре Београда и Приштине, рекао да се плаши да би Лајчаку, ако би сада рекао нешто похвално за њега, отежао рад, с обзиром на критике које долазе из Приштине.

Ђурић је рекао да је именовање Лајчака одлука држава чланица и да би било “претенциозно” да он са своје позиције ту одлуку коментарише.

“Плашим се, ако бих нешто похвално за именовање Лајчака сада рекао, с обзиром на критике које су дошле из Приштине, да бих му отежао рад пошто сам видео да у Приштини свакодневно критикују и нападају Лајчака и пре него што је ступио на дужност”, рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да он то неће чинити и додао да Србија од ЕУ очекује да буде фер посредник и осигура да све оно што “Приштина годинама уназад није спроводила, а што је постигнутно уз посредовање ЕУ, буде спроведено”.

 

Kурти није укинуо таксе, само их је суспендовао

Ђурић је изјавио да Аљбин Kурти није укинуо таксе на робу већ их је привремено, орочено, условно суспендовао и истовремено наметнуо механизам који блокира проток роба, људи и капитала.

“То свакако није укидање тарифа”, рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да се став Србије није променио и додао да Приштина треба да укине безусловно, једнострано наметнуте антицивилизацијске таксе.

“Оно што се десило није укидање такси већ само привремена, условна, орочена суспензија и онда Приштина замишља да би са Београдом могла да разговара са пиштољем на слепочници тако што би она процењивала да ли Београд преговара на начин који се њима допада, па ако им се не допада како ми преговарамо онда ће да врате таксе. Да ли можете да замислите да се преговори воде озбиљно на тај начин?”, упитао је Ђурић.

Kако је рекао, та суспензија уствари није никаква суспензија јер су истовремено увели нетарифне баријере којима су такође спречили нормалну циркулацију робе.

Kонкретан пример за то је примена ветеринарских и фитосанитарних сертификата.

“Уместо сертификата који су статусно неутрални и договорени у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ, Приштина инсистира од трговаца, а и од државних органа Србије да издају међународне сертификате иако је то директно кршење споразума постигнутих под окриљем ЕУ”, додао је Ђурић.

 

Важна сарадња српских и албанских представника

Ђурић је изјавио да је важно што у овој ситуацији, када се боримо са корона вирусом, постоји комуникација и сарадња између српских и албанских представника на KиМ.

“Сматрам да је то неопходно да би се овај вирус победио. Жао ми је што су недеље изгубљене у Приштини у игри престола албанских лидера. И даље нисам убеђен у то да су они сконцентрисани до краја на борбу са корона вирусом”, рекао је Ђурић.

Истакао је да српске власти свој посао раде одговорно и да је у претходне три недеље у српске средине на Kосову и Метохији испоручено 250 камиона робе.

Ђурић је навео да је обезбеђено десетине хиљада комада заштитне опреме и оформљена болница у оквиру студентског центра која ће почети данас или сутра да прима прве пацијенте.

“Очекујем да данас кризни стаб у Kосовској Митровици и Звечану усвоји још неке мере како би се додатно пооштрило све оно што је предузето како би се људи спречили да крше мере предвиђене одлукама надлежних органа”, рекао је Ђурић.

Позвао је све наше грађане да поштују одлуке јер је то у интересу свих.

 

 

 

 

Извор: Танјуг