Вести

ЂУРИЋ: СРБИЈА И KИНА ЗАЈЕДНО У БОРБИ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије, Марко Ђурић, изјавио је да је Србија захвална Kини на помоћи у борби против коронавируса и да ће, заједно са Kином, радити на томе да се свет, након што пандемија буде побеђена, економски опорави.

"Резултати Kине у одбрани од ове пошасти су импресивни и треба да буду инспирација свим земљама које се данас суочавају са кризом. Узор нису само кинеска влада и здравствени систем, већ читав кинески народ који се са невероватном храброшћу, дисциплином и солидарношћу суочио са једним колективним изазовом и победио, као што је то председник Си Ђинпинг описао, у народном рату против епидемије", рекао је Ђурић.

Србија је, према његовим речима, у овим временима изазова могла да рачуна на челично пријатељство Kине, као и многе друге државе широм света, али ми смо своје поверење у Kину подигли и на виши ниво, захваљујући личном пријатељству председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

"Са пуном отвореношћу примили смо сугестије и савете кинеских медицинских стручњака, што ће нам, верујем, помоћи да се на најефикаснији начин изборимо са епидемијом", рекао је Ђурић, подсетивши и да је СНС радо и поносно стала уз KПK и многе друге партије света у заједничком апелу међународној заједници о начинима борбе против пандемије.

"Само уз међусобно уважавање и заједнички напор држава, свет може постати срећније и боље место за живот свих људи о чему сведочи безвремена визија председника Си Ђинпинга о заједници народа за заједничку будућност човечанства, оличеној у иницијативи Појас и пут, за коју се снажно залажем", рекао је Ђурић.

Kинески народ и држава су, како је додао, велики не због тога што су успешни у фокусираности на себе и сопствене проблеме, већ због тога што су спремни да онда када је најтеже буду лидер човечанства и лидер у човечности.

"Недавно историјско обраћање председника Си Ђинпинга лидерима Г20, и четири предлога које је упутио представницима најразвијених држава света јесу одличан основ за заједничку борбу и победу, не само када је реч о пандемији, већ и о изазовима који неминовно следе", рекао је Ђурић, закључивши да ће Србија засигурно бити део те иницијативе и борбе.

 

Извор: Танјуг