Вести

ЂУРИЋ: СРБИЈА ЈЕ ЕКОНОМСКИ И ФИНАНСИЈСКИ СНАЖНА

За мање од 5 месеци, колико сам на овом месту, разговарао сам са 25 људи из конгреса, учествовао на форуму америчке бизнис асоцијације, компаније са 100 одсто америчког капитала, што је један од путева отварања путева за бизнис Србије у Америци, рекао је Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић.

Хоћемо да јачамо везу са САД. Када ви кажете некоме да је Србија изградила 300 километара путева са 4 траке, незапосленост са 26.3 на 7.9... И онда када им кажете долази 73 одсто инвестиција страних земаља, они размишљају па онда се у тој Србији нешто догађа. Све то говори да је Србија у Америци данас претежно добра вест. И гостовање председника Вучића на СНН и прича о вакцинацији све говори. То је нешто што је послало поруку у свет која одзвања, рекао је Ђурић.

Има чудних питања у Америци и то од озбиљних људи, који на помен Србије још виде ону стару Србију, додао је Ђурић.

Међутим, званични разговори су много другачији, прича се о плановима у будућности. Ако смо пре 140 година нашли довољно интереса, сада у време вештачке интелигенције морамо да радимо нон стоп на јачању веза. Конгресни стафери, службеници на највишем нивоу, велики број конгресмена долазе код нас. Хоћемо да представљамо понуде за сардњу у америчким државама.

Ми морамо да се боримо за пажњу и наклоност. У то улажем максимум напора. У Вашингтону се за пажњу бори 196 амбасада, рекао је Ђурић.

Наш интерес је да перцепцију о Србији мењамо. Не смемо да се мешамо у њихове унутрашње послове. Не смемо да делимо људе на демократе или републиканце. Напротив, хоћемо да причамо са свима. Срба у Америци има преко стотине хиљада, а неко каже и  око милион са људима који су пореклом са наших простора, рекао је Ђурић.

Споразуми се морају поштовати. Нова водећа структура је прихватила све оно усвојено одраније. Поштују опдлуке Србије везане за СПЦ и на Косову и Метохији, а кад смо код Косова и Метохије, инат је лош занат, Курти последњих недеља показује инат. Одбили су да се састану са српском страном. Бајден и Хилари су били у манастиру Високи Дечани. Власти у Приштини сами себе компромитују. Хоћемо да градимо Србију као бренд. Србија је перципирана и као земља која има одличне односе и са регионом. Од српске амбасаде у Вашингтону успели смо да направимо озбиљну адресу. То успевамо захваљујући снажној подршци одавде, али и личне мотивације. То значи да се људи враћају, још више ауто-путева, образовану и младу радну снагу, дигиталне платформе... Имамо кључне приоритете: очување мира и стабилности, очување територијалног интегритета и суверности, очување политике, демографску обнову, очување културе и вере свих грађана који живе у њој. Ми показујемо да идемо добрим путем, истакао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи