Вести

ЂУРИЋ: СВЕДОЦИ СМО УНАПРЕЂЕНИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И АМЕРИКЕ

Сједињене Америчке Државе први пут су оштро реаговале на понашање Приштине и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, чак и предузеле конкретне кораке - најавиле санкције, те ускраћивање подршке за пријем у међународне организације. Намеће се питање - да ли је рано или преоптимистично рећи да се став Америке благо мења у нашу корист или да макар реалније сагледавају ситуацију на терену и виде правог кривца? Или је можда реч о томе да је Курти својим понашањем претерао, те да му лако могу наћи замену, што не би било први пут. Од Марка Ђурића, амбасадора Србије у САД, који се често сусреће са америчким званичницима, али и који је дуго година био на челу Канцеларије за Косово и Метохије, тражили смо одговоре управо на ова питања - какав нам је у новонасталим околностима на међународном плану маневарски простор, шта нас даље чека по питању јужне покрајине. Ђурић је у разговору за Курир говорио и о дневнополитичким питањима, попут протеста дела опозиције, те променама у врху Српске напредне странке, оснивању новог народног покрета.

- Као неко ко је шест година био на челу Канцеларије за Косово и Метохију, ко у душу познаје српски народ у нашој јужној покрајини и ко је на сопственој кожи осетио самовољу привремених институција самоуправе у Приштини, дубоко ме погађа све што се дешава на северу Космета, и са нашим народом свакодневно проживљавам сваки њихов страх, неизвесност и бригу. Стога поздрављам јасну и недвосмислену осуду Куртијевих поступака од стране америчких званичника са државним секретаром Ентонијем Блинкеном на челу. Од суштинског је значаја да Америка, али и друге велике светске силе, конкретним реакцијама и мерама санкционишу и неутралишу штетна дејства Приштине, јер је то можда једини начин да се стане на пут Куртијевом безумљу, које, сада већ забрињавајуће озбиљно, угрожава опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији. Оно што је Србији и Америци, као и свим чланицама УН, заједничко јесте тежња ка очувању мира и стабилности у нашем региону, али пре свега заштита људских живота и основних људских права. То је оно што нас све уједињује и сврстава на исту страну - потпуно супротну од оне на којој је Курти сам.

* Имате често сусрете са америчким званичницима. Да ли вам је утисак из тих разговора да се заиста однос према Србији мења? Које су главне поруке које вам преносе у тим разговорима?

- Сведоци смо значајно унапређених односа Србије и САД у последњих десетак година, односа којим је отворено ново поглавље у књизи наше заједничке историје. Са поносом и дигнуте главе идем на сваки састанак са представницима Стејт департмента и Конгреса, информишем их о резултатима и успесима наше земље и са њима разговарам о даљим корацима и плановима. Оно што сам лично приметио за ове две и по године овде јесте један отворен и афирмативан однос према Србији, уважавање наших ставова, поверење и искрена подршка нашој државној политици. Управо чињеница да Америка гледа Србију новим очима директна је рефлексија наше све интензивније билатералне сарадње на свим пољима, озбиљног и одговорног приступа нашег државног руководства са председником Александром Вучићем на челу, као и нашег позиционирања као фактора стабилности и стуба економског развоја у региону.

* Не само САД већ се први пут догодило да је свих пет сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација оштро осудило потезе Приштине. Да ли и како наша дипломатија може да искористи ову новонасталу климу на међународном плану?

- Дугим низом Куртијевих лоших одлука Приштина је истрошила велики део кредита код својих донедавних ктитора. Чак ни они не могу више да жмуре на једно око на његову запаљиву реторику, тенденциозни прогон Срба и малициозне потезе, који су не само етнички мотивисани већ представљају и озбиљну претњу по стабилност читавог региона. Нажалост, морало је да дође до овако озбиљне ситуације да би међународна заједница отворила очи. Ценимо то што је међународна заједница једногласна у оштрој критици Куртијеве владе и што, без обзира на наше наглашене разлике у погледу виђења статуса јужне српске покрајине, барем по овом питању коначно стоји на страни истине и правичности.

* Међутим, упркос свим осудама и упозорењима међународне заједнице, косовски премијер наставља по старом, са још оштријом реториком према Србима, прети прогоном и провоцира свог досад највећег савезника - управо САД. Шта у таквој ситуацији можемо да очекујемо на терену? Неки нови егзодус Срба? Како можемо да реагујемо?

- Плашим се да се Курти озбиљно отео контроли и довео ситуацију на северу покрајине до тачке кључања. Његово директно супротстављање великим силама по питању оних принципа који су неприкосновени људској заједници и човечанству у целини чињеница је која озбиљно забрињава не само нас као припаднике народа који трпи његово насиље, притиске и дискриминацију већ и већи део цивилизованог света. У таквој ситуацији ми морамо да останемо прибрани, сталожени и разумни, увек спремни на све сценарије, али јасно опредељени да мудрим поступањем очувамо мир и не дозволимо даљу ескалацију насиља, и да одлучно и чврсто стојимо у заштити нашег народа и српских интереса.

* Косово у овом тренутку јесте најважније и горуће питање, али није једино. Недељама трају протести дела опозиције у Београду, знате шта су њихови захтеви. Међутим, они не желе да разговарају о ванредним изборима док се управо захтеви не испуне. Хоћемо ли, по вама, ипак ванредно на гласање и шта је извесније - јесен ове и пролеће наредне године?

- Нашу земљу је у два мајска дана задесила неизречива и неизмерна бол, и мислим да жртвама и њиховим породицама дугујемо да колективну тугу усмеримо на јединство, на слогу у будућем стварању таквих услова и окружења у којима се овакви злочини више никада неће догодити. Одлучно се противим настојањима да се трагедије злоупотребљавају за политичко мешетарење и реваншизам. Србија је демократска земља, која власт бира на изборима, слушајући глас свог народа, а не на улици. Молим све грађане да имају у виду да не смемо дозволити да будемо преваром доведени у ситуацију да унутрашњим поделама и нестабилношћу будемо ослабљени у кључном периоду за заштиту државних и националних интереса на Косову и Метохији. За неколико месеци предстоје нам избори, и то је једино право место за оцену рада политичара.

 

О променама на челу Српске напредне странке

Сигуран сам да ће мој пријатељ Вучевић наставити Вучићевим путем

* У СНС је дошло до озбиљних промена на изборној скупштини, имате новог председника Милоша Вучевића. Какав СНС убудуће можемо да очекујемо?

- Сигуран сам да ће Српска напредна странка као највећа, најутицајнија и најснажнија политичка странка у Србији - сада под вођством драгог колеге, саборца и пријатеља Милоша Вучевића - наставити путем који је утабао Александар Вучић, водећи се интересима Србије и српског народа, и следећи исте идеје, принципе и вредности које смо до сада заступали и који су нас и окупили пре 16 година.

 

О формирању Народног покрета за Србију

Нисам у трци за функције, али ни без политичких амбиција

* Најављено је и формирање новог покрета од Видовдана. Кога још очекујете у покрету? И да ли можемо да вас видимо на некој од водећих функција?

- Очекујем нову енергију, ново јединство и нови ентузијазам свих оних којима је Србија на првом месту, јер Александар Вучић, који је у језгру будућег покрета, има капацитет, искуство и поверење већинске Србије да визију о новом покрету српског народа као надстраначком концепту спроведе у дело. У овим временима изазова, искушења и неизвесности у којима смо се нашли, дубоко верујем да Народни покрет за Србију представља једну нову наду за превазилажење свих тешкоћа и стварање бољег сутра за нашу државу и све њене грађане. Тренутно нисам у трци за функције, настојим да кроз посао који радим у Вашингтону дајем конкретан допринос позицији Србије. Нисам, међутим, без политичких амбиција. Снажно верујем у јачање институција, изградњу економске и социјалне мобилности наших људи и владавину закона. Ово су принципи за које ћу се борити који год посао радио.

 

 

 

Извор: Курир