Вести

ЂУРИЋ: ВРАТИТИ СЕ ПРИЈАТЕЉСКИМ ОДНОСИМА ОД ПРЕ РАТА

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да је две деценије након кампање бомбардовања коју су предводиле Сједињене Америчке Државе против Србије, која је помогла окончању рата на Косову и Метохији, његова земља нестрпљива да се врати пријатељским односима који су претходили рату - и побољша их.

Ђурић је рекао да је умешаност Америке у сукоб деведесетих због одбацивања српске власти са косовске стране - "једина тешка епизода у односима са Сједињеним Америчким Државама".

"Две деценије касније, мислим да је сасвим сигурно рећи да смо изнад тога и да гледамо не само да однос поставимо тамо где је био, већ и да га додатно појачамо", рекао је Ђурић.

Односи Београда и Вашингтона поправљају се откако је администрација бившег председника Доналда Трампа посредовала у споразуму о економској нормализацији између Србије и Косова, који је закључен у Белој кући 4. септембра 2020. године.

"Био сам уз председника Србије Александра Вучића 'плус један' на церемонији потписивања", рекао је Ђурић и додао да је месец дана касније изабран да води дипломатску мисију Србије у Вашингтону.


Планови трговинских канцеларија

"Волели бисмо да видимо пораст политичке комуникације на свим нивоима, и веома напорно радимо на јачању економске сарадње", рекао је Ђурић наводећи повећање особља у амбасади за 50 одсто и планове за отварање трговинске канцеларије у Сан Франциску касније ове године.

Док се неке иницијативе које је покренуо Трампов тим сада суочавају са неизвесном будућошћу, Ђурић је обећао срдачну добродошлицу ако би Бајден посетио Београд током овогодишње 140. годишњице успостављања дипломатских односа Београда и Вашингтона.


Боља комуникација, више поверења

"Као амбасадор, покушаћу да искористим што је више могуће 140. годишњицу да зближим лидере Србије и Сједињених Америчких Држава", рекао је Ђурић и напоменуо да је прошло више од 40 година откако је бивши председник Џими Картер посетио Београд 1980. године.

Ђурић је рекао да је посвећен раду на "повећању нивоа политичке комуникације и политичког поверења између Србије и Сједињених Америчких Држава", и да би волео да Сједињене Америчке Државе повећају своје присуство у "свим сферама" у Србији.

Србија, такође, своје односе са Вашингтоном види у ширем геополитичком контексту.

"Наша потреба да се боље повежемо са свим нашим суседима и радимо у правцу стварања трајне стабилности је императив за наш будући развој", рекао је Ђурић.

"То се не може постићи без подршке великих сила, а Сједињене Америчке Државе имају веома значајан ауторитет у нашем региону и даље", рекао је Ђурић.


Кина, Русија везе

Ђурић је рекао да не верује да америчко-српски однос треба да коче дугогодишње везе Београда са Русијом или новији пораст економских и других веза са Кином.

Било је мноштво користи од нашег партнерства са Кином, али исто толико и са Русијом, са Сједињеним Америчким Државама и са Европском унијом", рекао је Ђурић, описујући "уравнотежени приступ" спољној политици који своје корене вуче из древних размишљања.

"Чак и из периода династије Немањића - то је сада пре више од 800 година - рекли смо да Србија треба да буде Запад на Истоку, Исток на Западу и истовремено, изнад Истока и Запада", рекао је Ђурић.

"Опрезни смо да не идемо даље од онога што су наши национални интереси. У том смислу, увек процењујемо анализу уложеног и користи од тога", подвукао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Глас америке