Вести

ГАШИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА ПОМАЖЕМО УГРОЖЕНИМ ПОДРУЧЈИМА

Влада Републике Србије послала је грађанима Сиријске Арапске Републике, погођеним катастрофалним земљотресима, 105 тона хуманитарне помоћи укупне вредности од око милион евра.

Овај контингент помоћи чине лекови, медицинска опрема и санитетски материјал у вредности од 71.904.428 динара, затим храна у вредности од 20.916.687 динара, шатори, агрегати, ћебад, средства за хигијену, као и друге потрепштине неопходне грађанима Сирије.

Помоћ је обезбеђена у сарадњи са Републичком дирекцијом за робне резерве, РФЗО, МУП-СВС, Црвеним крстом Србије, Комесаријатом за избеглице и миграције, као и домаћим компанијама.

Отпремању помоћи, која је послата грађанима Сирије, присуствовао је министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић са амбасадором Сирије у Србији Басемом Џаманом Агом.

"Влада Србије је већ одобрила помоћ у износу од милион евра која је уплаћена Сирији. То није све. У овом тренутку у магацинима за пријем хуманитарне помоћи коју обезбеђује Влада, али и грађани и домаћа привредна друштва, остало је још близу 100 тона помоћи, која ће бити отпремљена Сирији друмским и морским превозом", нагласио је министар Гашић.

Захвалио се грађанима Србије и привредним друштвима који су још једном показали велико срце, јер такође несебично помажу грађанима Сирије и Турске слањем СМС порука.

Додао је да је наша обавеза да помогнемо, као што су и други помагали нама када нам је то било неопходно. 

Министар Гашић указао је и да је пре десет дана специјалним летом Ер Србије упућен први контингент помоћи у виду седам тона робе, прехрамбених производа, као и млека у праху које је донација из Републичких робних резерви, а да је српска влада обезбедила сличан пакет помоћи и Турској, која је у највећем делу већ отпремљена кроз свакодневну сарадњу Оперативног тима, амбасаде Републике Турске и Туркиш Ерлајнса.

"Наставићемо да помажемо угроженим подручјима и убудуће, јер је Србија чврсто уверена да су толеранција, помоћ слабијима и онима у невољи, као и међународна сарадња уместо сукоба, прави пут за изградњу бољег и праведнијег света за све људе на планети земљи", поручио је министар Гашић.

 

 

 

Извор: Танјуг