Вести

ГОЈКОВИЋ НА СЕДНИЦИ ОДБОРА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 650 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ГРАДА КРУШЕВЦА

Потпредседница Владе и министар културе и информисања Маја Гојковић присуствовала је као почасни члан, седници Одбора за обележавање 650 година од оснивања Града Крушевца на којој се разматрао предлог Програма за Видовдан 2021. године и обележавање 650 година од оснивања града.

Манифестација, која ће трајати током године имаће садржајан програм, који се састоји од културних и историјских елемената и спортских манифестација.

"Ово је један спој историјског подсећања шта је Крушевац некада био са модерним градом какав је данас у 21. веку", рекла је Гојковић и изразила посебно задовољство што ће 28. јуна бити изведена најстарија српска опера "На уранку", што је реткост данас у Србији.

Гојковић је додала да ће у овој манифестацији учествовати све установе културе из Крушевца: библиотека града, музеј, архив, позориште. Гојковић је напоменула да ће Министарство културе и информисања помоћи, јер су ове године све установе културе активно учествовале у свим конкурсима које је Министарство расписало, а који се идуће недеље завршавају.

Министарка културе и информисања обишла је и легат Милића од Мачве у Крушевцу и указала на његов значај за Крушевац и Србију, и напоменула да се у Београду налази објекат у којем је он стварао нека од својих најлепших дела, а који је веома запуштен.

"Договорили смо се да следеће недеље заједно посетимо тај објекат, да видимо у каквом се стању налазе слике и у, сарадњи са руководством града Крушевца сагледамо како ми можемо да помогнемо, али и да скренемо пажњу Граду Београду на стање тог објекта, јер би могао да буде важно стециште, карта на мапи културе Града Београда и Србије", напоменула је Гојковић.

Гојковиће је истакла да је важно показати туристима из земље и иностранства колико је Милић од Мачве значајан сликар за историју уметности 20. века.

 

 

 

Извор: Танјуг