Вести

ГОЈКОВИЋ: ПРОЈЕКАТ ОТВОРЕНИ БАЛКАН ПРЕШАО ГРАНИЦЕ РЕГИОНА

Изложба "Супстрати" која је отворена у Културном центру Србије у Паризу, спојила је уметнике из Србије, Албаније и Северне Македоније, што најбоље сведочи о великом уметничком потенцијалу три земље, као и о могућностима које отвара аутентична регионална иницијатива "Отворени Балкан", а у наредном периоду настојаће се у томе да се културна сарадња додатно унапреди новим идејама и пројектима, оцениле су министарке културе Републике Србије, Албаније и Северне Македоније.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гоjковић истакла је, у изјави медијима у Паризу, да је велики успех отварање заједничке изложбе и да је иницијатива председника Србије Александра Вучића, као и премијера Северне Македоније и Албаније, била да се управо кроз ликовно стваралаштво, организовањем заједничке изложбе три уметника из три земље у Културном центру у Паризу широкој међународној публици пошаље порука да је наш регион део решења, а не проблема, како нас називају они који нас недовољно познају.

"Прошло је заиста мало времена од како смо нас три као министри културе Србије, Албаније и Северне Македоније на једном од састанака Самита Отвореног Балкана у Охриду потписале Споразум о сарадњи у области културе, у области кинематографије, аудио-визуелног стваралаштва и можемо да се похвалимо да је ова иницијатива отворила врата бројним уметницима све три земље, а ми тежимо ка томе да нас ускоро буде и више, барем у свету пројеката из културе", рекла је министарка Гојковић.

Истакла је да се кроз три потпуно различита али компатибилна рада уметника из Србије, Албаније и Северне Македоније показало колико је наша култура и наше културно наслеђе кроз историју повезано и да су неке различитости које имамо само позитивна страна нашег заједничког живота.

"Кроз уметност која не познаје границе, кроз добру сарадњу уметника који нису имали ни језичке баријере нити неке предрасуде једни према другима, можемо да покажемо како ми можемо у будућности да изградимо један диван простор какав је свакако простор Западног Балкана", поручила је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић подсетила је на пројекат Отвореног Балкана у области музике, где је чувени диригент Зубин Мехта прихватио иницијативу да диригује Београдском филхармонијом и да одржи концерте у Београду, Скопљу и Тирани захваљујући чему је публика све три земље имала прилику да учествује у овом заједничком пројекту.

Указала је и да је потписан и Споразум о сарадњи три национална театра - драма, опера и балет те да је захваљујући томе недавно национални театар из Скопља гостовао у Београду.

Три министарке указале су и да је иницијатива која је најпре покренута са циљем унапређења економске сарадње у региону, важна и на пољу културе и да је циљ да се она додатно учврсти и унапреди а у циљу промовисања културне разноликости, међукултурног дијалога и међусобног разумевања.

Изложба "Супстрати" која је отворена у Културном центру Србије у Паризу представља заједнички пројекат три уметника из Србије, Албаније и Северне Македоније. Изложбу, кустоскиње Клаудије Пецолд, оснивача "Curating Evolution", отвориле су потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, као и министарке културе Северне Македоније и Албаније Бисера Костадиновска Стојчевска и Елва Маргарити.

 

 

Извор: Танјуг