Вести

ГОЈКОВИЋ: СРБИЈА ЧВРСТО ОПРЕДЕЉЕНА ДА ОДГОВОРИ БЕЗБЕДНОСНИМ ИЗАЗОВИМА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић учествује данас на министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против Исламске државе – ИСИЛ/ДАЕШ у Риму, коју је отворио министар за спољне послове и међународну сарадњу Италије Луиђи Ди Мајо и државни секретар САД Ентони Блинкен.

Гојковић је на састанку истакла да је Република Србија чврсто опредељена да одговори савременим безбедносним изазовима, као и да међу њима, борба против тероризма и свих видова екстремизма и радикализма, има приоритетни значај. 

Гојковић је захвалила свима који су дали свој несебичан допринос заједничким напорима у борби и победи над „Исламском државом“, ДАЕШ-ом.

Гојковић је нагласила да у мултилатералном погледу Уједињене нације представљају кључни форум за међународну сарадњу, као и да се истовремено Србија од самог почетка придружила Глобалној коалицији и међународним напорима у борби против ДАЕШ. „Свој допринос смо дали кроз различите форме донација, као и учествовањем у обукама безбедносних снага“, рекла је Гојковић.

Гојковић је указала да доступни подаци показују да у региону Западног Балкана делују огранци терористичке организације ДАЕШ, посебно на делу подручја Босне и Херцеговине и на делу територије Републике Србије, у Аутономној Покрајини Косово и Метохија, која је по Резолуцији СБ УН 1244 под привременом управом УН.

„Највише нас брину могући ризици и претње који могу доћи од тзв. „страних терористичких бораца“.  Према подацима, на страни ДАЕШ је са Косова и Метохије ратовало више од три стотине екстремиста. Тиме се, пропорционално броју становника, сврставају међу најзаступљеније у тим редовима“, напоменула је Гојковић.

Због тога ће, поред осталог, додала је, Србија настојати да, подржавајући међународно право и у његовим оквирима, још више продуби сарадњу са свим безбедносним партнерима у региону и шире, а то укључује и превентивно деловање ради елиминисања узрока ових феномена.

„Будите уверени да ће Србија и у времену које следи наставити да подржава борбу против глобалног тероризма и борбу против ДАЕШ. Спремни смо да размотримо све иницијативе и предлоге на основу наведених принципијелних залагања“, поручила је Гојковић.

Састанку присуствују и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност.

 

 

 

Извор: Танјуг