Вести

ГОЈКОВИЋ: СРБИЈА ПРЕДСТАВЉА НОВЕ ПРОЈЕКТЕ

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, која предводи државну делегацију на 23. Међународном сајму инвестиција и трговине ЦИФИТ, отворила је Инвестициони форум "Једна Кина, једна Србија" и поручила да наша земља у Сјамену представља нове пројекте на пољу иновативних система, јер жели да подели главна постигнућа остварена у претходних неколико година, посебно у вези са новим технологијама и економији заснованој на знању.

Министарка Гојковић истакла је да Србија остаје посвећена даљем развоју економске сарадње са Народном Републиком Кином и додатном јачању пријатељских и изузетно развијених билатералних веза.

Министарка Гојковић указала је да Форум потврђује важну улогу Кине као кључног светског актера у сфери инвестирања, да пружа изванредне могућности домаћој и иностраној пословној заједници да сагледа инвестиционо окружење у Кини и бројним другим земљама, као што је Србија.

Наглашавајући да се Србија сада развија ослањајући се на свој успех у информационим и комуникационим технологијама, успостављајући се као нови "биоекономски хаб" или чвориште Европе, министарка Гојковић напоменула је да смо управо у Сјамену 2019. године најавили наше планове за усвајање Стратегије за развој вештачке интелигенције.

"Србија је постала прва земља у региону југоисточне Европе која је усвојила ову стратегију и касније, 2021. године основала Институт за ВИ суперкомпјутере. Србија је стратешки добро утемељила свој развој на модерним технологијама, где је развој вештачке интелигенције један од приоритета наше Владе", рекла је министарка Гојковић. 

Министарка Гојковић истакла је да је на овогодишњем Сајму први стуб концепта наше изложбе представљање пројекта – Експо 2027 (Expo 2027) Београд, специјализоване изложбе која ће се одиграти у престоници Србије, Београду, 2027. године и да се под темом "Играј за човечанство – спорт и музика за све" Београд спрема да дочека милионе посетилаца из свих крајева света.

"Ово изванредно постигнуће обележава нову епоху за Београд и нашу земљу, која је већ почела темељне припреме како бисмо приказали иновативни дух, културно наслеђе и визију трансформације на глобалној сцени. Ова победа је не само завештање могућностима Београда, већ и непоколебивој одлучности и колективном залагању српског народа", нагласила је министарка Гојковић.

Представљајући и остале делове концепта изложбе наше земље, министарка Гојковић рекла је да је други стуб пројeкат БИО4 Кампус, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој науке са фокусом на четири теме - биотехнологију, биомедицину, биоинформатику и биодиверзитет, са плановима да буде дом за научне установе и факултете. 

"Овај пројекат ће обезбедити даљи одрживи развој, како би наша земља очувала своје место међу европским лидерима на пољу модерних технологија", појаснила је министарка Гојковић.

Трећи стуб је будућа Иновациона четврт као трећа фаза изградње постојећих врхунских објеката Дата центра у Крагујевцу, док је  четврти  стуб  представљање пројекта који се реализује у сарадњи са УНДП- стварање инвестиционе мапе Србије, која обезбеђује информације о потенцијалним инвестицијама приватног сектора фокусираним на Циљеве одрживог развоја.

Министарка Гојковић истакла је да је данас учињен важан корак у даљем јачању сарадње путем потписивања два меморандума о разумевању између Републике Србије и компаније Зиђин.

"Поносни смо на чињеницу да заједно са нашим кинеским пријатељима остварујемо у Србији стратешке инфраструктурне пројекте вредне неколико милијарди долара", нагласила је министарка Гојковић и додала да је долазак великих кинеских компанија дао ветар у леђа даљем економском развоју Србије, као и да ће овај форум бити додатни мост сарадње за нове заједничке пословне успехе.

 

 

Извор: Танјуг