Вести

ГОЈКОВИЋ: СТАРО САЈМИШТЕ 78 ГОДИНА БИЛО МЕСТО СРАМОТЕ

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић обишла је поводом Међународног дана холокауста, обновљену Централну кулу Меморијалног центра "Старо сајмиште" са директорком те установе културе Кринком Видаковић Петров и том приликом истакла да је изузетно поносна што се, годину и по дана од почетка радова на овој кули сада налази на месту које је право место посвећено сећању на жртве холокауста и најавила да ће већ можда следеће године овде бити стална поставка.

Гојковић је рекла да је Старо сајмиште 78 година било место срамоте, место заборава и стратиште на које нико не може да буде поносан како је изгледало.

"На крају мандата Народне скупштине Републике Србије 2020. године и мене као тадашњег председника, на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића, донет је закон о формирању републичке установе културе Меморијални центар "Старо сајмиште"  која је годину дана касније и основана. За прву директорку установе смо изабрали Кринку Видаковић Петров која је, заједно са Министарством културе, учинила да овај споменик културе данас изгледа овако величанствено", подсетила је Гојковић.

Гојковић је указала да ће ускоро бити завршени сви радови који се односе на централну кулу и да потом следи стварање сталне поставке за коју се прикупљају подаци.

"Позивамо све грађане Београда, Србије и некадашње Југославије да слободно шаљу своје прилоге, податке о овом месту страдања Јевреја, Срба и Рома, како би та поставка имала своје право величанствено издање. Искрено се надамо да ћемо идуће године, можда управо на овај важан светски, историјски дан сећања на страдање свих народа који су били жртве нацизма, фашизма и холокауста, успети и имати можда и отварање ове поставке", рекла је Маја Гојковић.

Додала је да ће се радити и на изградњи меморијалног зида испред овог важног историјског здања и да се прикупљају имена и сви подаци о жртвама које су изгубиле своје животе управо у овом логору смрти "Старо сајмиште" и захвалила директорки Меморијалног центра Старог сајмишта на посвећеном раду заједно са Министарством културе, као и Влади Републике Србије на подршци на овом, како је рекла, "фасцинантном, величанственом здању и пројекту, које заиста изазива велике емоције".

Реконструкција Централне куле у оквиру "Меморијалног центра" Старо сајмиште у Београду започета је 27. јула 2022. године, 78 година након расформирања логора и 35 година од утврђивања за споменик културе. Предвиђено је да Централна кула буде централни изложбени простор у оквиру Меморијалног центра, који ће обухватити све историјске фазе Старог сајмишта - од сајма, преко логора, до данашњих дана. Реконструкција објекта "Централне куле" и самог Меморијалног центра "Старо сајмиште" од изузетног је значаја за Републику Србију односно за неговање културе сећања.

 

 

Извор: Танјуг