Вести

ГОЈКОВИЋ: УСКОРО ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИДЕЈНОГ ПРОЈЕКТА НОВОГ ПРИРОДЊАЧКОГ МУЗЕЈА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић изјавила је да ће крајем марта почетком априла бити представљено идејно решење за нову зграду Природњачког музеја која би требала да се налази на Новом Београду у оквиру будућег Парка културе, а где се тренутно налази музеј Савремене уметности.

"Један атрактиван природњачки музеј је нешто што Београд мора да има, јер свуда у свету туристи иду прво у природњачке и историјске музеје. Ми тренутно имамо једну малу зграду Природњачког музеја на Калемегдану", рекла је министарка Гојковић.

Министарка Гојковић је навела да је предвиђено да би нова зграда Природњачког музеја требало да има око 3.500 квадратних метара .

"Видећемо како изгледа идејно решење за нову зграду ускоро, а затим иду оне компликоване процедуре парцелизације и издавања грађевинских дозвола, односно све оно што одузима много времена", рекла је министарка Гојковић за Хепи телевизију.

Негирала је информације које су се појавиле да се одустало од изградње националне концертне хале, додавши да премијерка Ана Брнабић стоји иза тог пројекта и да се тренутно чекају дозволе.

Министарка Гојковић је нагласила да је зграда Београдске филхармоније ушла у пројекат 2027. Према њеним речима и музеј Николе Тесле у Београду заслужује једну већу зграду у којој ће се налазити све оно што се налази у депоима.

Министарка Гојковић је навела и да очекује да ће реконструкција Народног позоришта у Суботици бити завршена до краја ове године и да је држава издвојила огроман новац за тај пројекат.

Министарка Гојковић је најавила и да сутра у 13 часова има састанак са председницима општина у Србији које ће добити новац од државе за инфраструктурне пројекте у области културе.

Министарка Гојковић је додала и да људи који раде у установама културе у Србији заиста имају мале плате и истакла да се тренутно са синдикатима ради на томе да се нађе решење за то са Министарством финансија.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи