Вести

ИНТЕРВЈУ ДР. СЛОБОДАН ПОПОВИЋ

Др. Поповић је рођен у Шапцу, дипломирао је на медицинском факултету у  Универзитета у Београду, дугогодишњу професионалну каријеру успешно обавља у Општој болници у Шапцу, на одељењу хирургије. Мотиве за улазак у политику како сам казе оринашао је у вери да сопственим залагањем нешто може да промени у правом смеру, у окружењу у ком се родио, и у ком живи са својом породицом. 

 -Како оцењујете протеклу деценију ипо у Шапцу? 

Онако како сам ја живео и остао да живим са својом породицом у Шапцу, тако и моја деца имају жељу да остану у свом граду.  Гледајући многе који одлазе из Шапца за неким лепшим и бољим животом, одлучио сам да се ухватим у коштац са проблемима града и дам свој допринос у стварању лепше будућности. Оно што моран да нагласим да инвестиције као поправилу заобилазе Шабац. . Многи гиганти у Шапцу више и не постоје, а стим увези се стиче утисак да до људи који су били запослени у њима никоме није стало.  Време приватизације било је погодно тле за богаћење појединаца. Данас ти људи кроје и друштвени и привредни живот града, а обичан човек просто не може да се снађе у времену које је дошло.Много воде је протекло Савом, а ништа лепо није остало на њеним обалама. Много пропуштеног времена, лоших потеза, злоупотреба и шанси које нису искоришћене. 

-Шта мислите да променом локалне самоуправе грађани Шапца добијају? 

Грађани сигурно добијају много. Могућност да неки други људи покажу своју способност  и омогуће бољи амбијент за развој града. Сви велики и капитални пројекти долазе са гаранцијама Владе Републике Србије, па би и Шабац могао да рачуна на нове фабрике, а тиме и нова радна места.  Запошљавањем великог броја наших суграђана буџет града би омогућио и више новца за тргове, паркове, културу, спорт. У томе је велика разлика између бивше и будуће власти коју ће водити СНС. 

-Како оцењујете податак Цесидижовог истраживања да грађани Шапца као најлошију карику у њиховом животном функционисању представља систем здравствене заштите на теритирији општине? 

To  Цесидово истраживање урачено на релевантном узорку и засигурно је дало реалну слику о стању здравствене заштите на територији Шапца. Многи наши суграђани немају ни право на здравствену заштиту. То је одраз небриге локалне самоуправе. Није довољно два месеца пред изборе оверавати здравствене књижице и окречити неколико сеоских амбуланти, већ се здравственом заштитом морамо контуирано бавити. Пре 15. год. смо били референтна здравствена установа за читав регион. Упозоравали су нас тада, да ћемо ићи у Ваљево да се лечимо. Нажалост то се за време владавине Dusana  Петровића и обистинило. Пропустили смо велику шансу да 2004. год. добијемо најмодернији дијагностички центар. Имали би мегнетну резонанцу, скенере, најсавременије доплер апарате и ангио салу. То је довелo da  будемо  на зачељу листе здравствених установа у Србији.  

 -Како је Ваше искуство на том пољу?  

У последње две године Општа болница Шабац је под ингеренцијом Министарства здравља које води СНС. Успели смо да спречимо даље урушавање здравственог система у читавој Републици.  Сигуран сам да Општу болницу Шабац као установу секундарног нивоа очекују велике инвестиције и побољшавање техничко технолошких услова лечења. Инсистирамо на стручној едукацији кадрова и примењивању савремених метода лечења уз имплементирање нових процедура. Пацијент мора да буде приоритет и трудићемо се да то остваримо у наредном периоду. Када преузмемо одговорност за управљањем  Домом здравља здравствена заштита ће бити доступна свим нашим суграђанима. Неће бити привилегованих, а услови лечења биће приближно исти на селу  и у граду. 

-Који је Ваш став по питању слогана листе ЗЗС" Шабац је наш"? 

Шабац припада Шапчанима, а не малој групици људи која га својата. Држањем града у изолацији и  спречавањем његовог даљег развоја они раде против интереса свих нас. Стављањем личних интереса у први план, а штитећи се звучним слоганима онемогућује се било какав напредак. Морамо бити поштени, пре свега према себи, а и према граду у коме живимо. Све општине и градови у нашем окружењу имају прилику да се развијају и запосле велики број својих суграђана. Једино је нама то онемогућено неспособношћу људи који тренутно воде град. Тражимо право да покажемо да све може да буде лепше и другачије.

-Шта могу грађани у будућности да очекују од листе градског одбора Српске напредне странке Шабац? 

Поштену градску власт и напредан Шабац.