Вести

Интервју повереника ГО СНС Шабац др Александра Пајића за Подринске новине

Показаћемо да смо најозбиљнија странка у држави

 

Крајем јуна др Александар Пајић изабран је за повереника Српске напредне странке у Шапцу. Поред тога што осећа задовољство због части и поверења које му је председник странке указао, др Пајић је обећао да др Александар Пајицнеће губити време, те да ће у најкраћем могућем року, у складу са новом функцијом и надлежностима, створити услове за организовање Изборне скупштине у странци. Тачан датум њеног одржавања још није одређен, али нови повереник СНС-а очекује да би се то могло догодити већ у септембру.

-Председник странке је мени као поверенику дао најкраћи рок да припремим Изборну скупштину. Градски одбор СНС-а неће журити с припремом, зато што имамо све услове за добро функционисање странке, али нећемо ни одуговлачити. Очекујем да ће све протећи у најбољем реду, као што и приличи великој странци са реномеом који има СНС и да ће најбољи кандидати бити изабрани на најодговорније функције у странци- каже др Пајић за „Подринске“.

 

Да ли ће се нешто у самом функционисању странке мењати до Изборне скупштине?

У наредном периоду ћу именовати своје најближе сараднике како би Повереништво Градског одбора стекло јасну слику ко ће чинити руководство странке уколико ја будем изабран за председника ГО странке. Тиме ћу показати и озбиљност у раду, али и квалитет људи са којима желим да сарађујем. То ће бити само део тима јер, наравно, СНС има много људи који не морају да буду на највишим функцијама да би доприносили квалитетном раду странке. Поносан сам на ту чињеницу и надам се да ће сви ти људи у наредном периоду пружити свој максимималан допринос у квалитетнијем, бољем и организованијем раду странке. Само неколико људи ће бити експонирано на местима потпредседника странке и највиших функционера странке, а остали људи то већ јесу, како кроз рад у својим месним одборима, тако и кроз рад на одговорним руководећим функцијама у јавним предузећима на републичком нивоу.

 

Ко би могли да буду ваши најближи сарадници?

Не бих сада говорио о именима. Мишљења сам да то прво треба у странци да се саопшти, па тек после у медијима. Ми смо странка која пре свега поштује ауторитет председника, али и принцип демократичности. Ми одлуку доносимо најпре на органима странке, па је после тога саопштимо средствима јавног информисања.

 

Из овога што говорите, чини се да очекујете да ћете практично ви бити изабрани за председника ГО. Значи ли то да немате противкандидате?

а не говорим о томе да ћу ја бити изабран. Говорим само о томе да ћу ја сигурно бити један од кандидата. Поверење председника странке које ми је указано избором на место повереника већ ми даје малу предност. Међутим, сваком члану који мисли да може на другачији, квалитетнији и бољи начин да организује странку и њом руководи, дозвољено је да се кандидује, а делегати на скупштини ће рећи своје мишљење о томе. Ја сам поносан што сам један од кандидата и, ако у тој борби будем једини, надам се да ћу оправдати очекивања већине делегата, односно повереника месних одбора, али и целе странке. Уколико будем изабран, трудићу се пре свега да странка оствари још боље резултате у наредном периоду и да покаже да на другачији, квалитетнији, бољи и поштенији начин може да се руководи једним великим градом као што је Шабац. Уколико буде више кандидата, ја ћу се борити да својим програмом и планом развоја странке и развоја, пре свега града Шапца, у наредном периоду добијем поверење већине чланова СНС-а.

 

Колику аутономију у раду имате у односу на централу странке?

Као и све странке, и СНС се труди да препусти локалним одборима и повереништвима да имају максималну аутономију у делу у ком је то могуће. Неки општи ставови који су везани за функционисање странке и саму странку су нешто око чега нема компромиса. Међутим, на локалу је дозвољено да сваки градски одбор препозна особеност те градске или општинске управе и да се према томе на најбољи начин постави, да нађе решења која ће бити адекватна за одређене пројекте или инвестиције које треба да дођу у град. Ми у СНС-у мислимо да је то велика мањкавост садашњег градског руководства и имамо подршку врха странке да својим радом допринесемо да град Шабац у наредном периоду буде град којим ће се држава поносити.

 

Према изборном резултату, не можете имати апсолутну власт. Да ли видите проблем у вашем коалиционом капацитету, с обзиром на то да нисте могли да се договорите са друге две странке да формирате власт у граду?

СНС је у Шапцу освојила највећи број гласова од увођења вишепартијског система у Србији. У Шапцу никада ниједна странка није освојила преко 22 хиљаде гласова, колико смо ми освојили на последњим изборима. Ми смо странка која има највећи број одборника у Скупштини града Шапца и сматрали смо да као такви сигурно треба да будемо први који ће се питати за формирање градске власти. Друга и трећа странка су се у међувремену договориле. Ми мислимо да то није добро пре свега за Шабац, јер су и Западна Србија и Заједно за Србију у претходном периоду показале одбојност према републичкој власти и затвореност у локалне оквире. Шабац је под њиховом влашћу остао без озбиљних и великих капиталних улагања, без инвестиција које би допринеле великом развоју града, а пре свега запошљавању грађана града Шапца. Инвестиције су отишле у нека друга места.

 

Шта је требало урадити?

Ми мислимо да руковођење градом треба да буде на потпуно другачијем нивоу, да на другачији начин треба комуницирати, пре свега са републичком влашћу и са одређеним министарствима у Влади. Велики послови се не могу завршавати комуникацијом са државом на нивоу референата министарства, већ се морају водити озбиљни преговори са министрима који ће произвести озбиљне гаранције, како града, тако и републике, да ће нешто квалитетно и добро бити урађено за Шабац. Тога у претходном периоду није било и бојим се да, уколико ова власт настави са оваквим руковођењем градом, до тога неће доћи ни у наредном периоду. Ми нудимо грађанима Шапца једну нову визију развоја града ослоњену пре свега на инвестиције, како домаће, тако и стране. Притом не мислим на трговачке ланце, него на фабрике које ће се бавити озбиљном производњом, на велике европске и светске системе који ће довести велике инвестиције у Шабац и омогућити грађанима града Шапца да добију посао, а самим тим довести до вишег и бољег стандарда њихових породица. На такав начин мислимо да је добро развијати град Шабац у наредном периоду. Основа политике СНС-а је квалитетна сарадња са републичком влашћу и великим инвеститорима и запошљавање грађана града Шапца.

 

Да ли друге странке нису имале слуха за вас или сте ви били превише затворени за могуће коалиције?

Преговори које је водила СНС нису наишли на разумевање друге две стране због њихове тежње да наставе да раде све оно што су радили у претходном периоду. Незапосленост од преко 20 процената у граду Шапцу вам говори да то што је рађено није добро и да то треба променити. Ми смо нудили концепт промене. У разговорима са друге две странке нисмо наишли на њихово разумевање. Мислимо да је то пре свега лоше за Шабац, али ми ћемо покушати да у Скупштини града својим јавним наступима, својим презентовањем пројеката за развој града утичемо и на одборнике у Скупштини града да виде у нама једну нову снагу, идеју и борбу за бољитак целог града и да заједнички утичемо на неке ствари на које можемо да утичемо за добробит града. Надамо се да ће у наредном периоду ти разговори бити интензивирани и да ће СНС бити окосница нове градске власти.

 

Трудићете се и да будете конструктивна опозиција?

Не. Ми ћемо се трудити да будемо озбиљна власт.

 

Мислите ли да је разлика у процентима које су освојиле републичка и локална листа последица тога што се нисте изјаснили у погледу кандидата за градоначелника?

СНС је јавно изашла са листом кандидата за одборнике и тиме показала ко ће у наредном периоду бити људи који ће руководити овим градом. Ми смо кандидовали људе за које смо мислили да на најбољи начин могу да одговоре тим изазовима озбиљног руковођења градом. Кандидат за градоначелника се бира у Скупштини већином гласова одборника и сматрали смо да сви имамо подједнака права да будемо кандидати за градоначелника. То што су се друге две листе одлучиле за своје кандидате говори о делимичној превари јер, ако је кандидат за градоначелника био Немања Пајић, зашто он сада није градоначелник? Ми смо желели да Скупштина одлучи ко је у тој скупштинској већини најмеродавнији да буде кандидат, односно градоначелник града. Нисмо желели да то једно име буде синоним за даље руковођење градом, већ смо желели да СНС као најмоћнија странка у земљи, као странка која има највећу подршку, са својим пројектима и озбиљношћу рада кандидује све оне људе који су били на листи за евентуалне кандидате за градоначелника. Наравно, ми се врло лако договарамо ко су наши најбољи кандидати, али, пошто то и нису били избори за градоначелника, мислили смо да је поштено да сачекамо, па тек после да видимо ко ће по снази дати кандидата. Ако смо то ми, да ми кандидујемо некога ко ће то озбиљно и одговорно радити.

 

Одборници СНС-а су видно променили понашање на боље у односу на конститутивну седницу. Да ли сте то учинили по налогу централе странке, или сте признали грешку?

Ваше питање није коректно зато што су сви они који су желели то да виде, видели да смо ми били у једном незавидном положају, а да су гужву и некултуру показали многи и из владајуће коалиције и да је то одношење и отимање кутија било својствено и неким људима који чак нису ни одборници, а налазили су се у скупштинској сали. Такође, садашња скупштинска већина је довела људе са улице који су глумили обезбеђење, а који нису имали никаве уговоре о раду, нити су били овлашћени да то раде. Видели сте да је тренутна владајућа већина увидела да је то лоше. Повукли су обезбеђење из Скупштине и тиме дозволили да она несметано и озбиљно ради. Друго, сви ти људи који нису одборници, а налазили су се у скупштинској сали, више нису присутни у њој. Ми инсистирамо на озбиљности парламента, а тадашњи председавајући је имао неки свој задатак који је требао да испуни. Без обзира на то колико смо ми на један примерен и озбиљан начин указивали на повреде Пословника и кршење Закона, он то није желео да увиди. Он је желео само да својих пет страна куцаног текста ишчита до краја и тиме омогући формирање власти по сваку цену. Желели смо да укажемо да то није добро и да то можемо на један парламентаран начин да избегнемо. Нисмо наишли на разумевање друге стране и десиле су се оне сцене које су се десиле. Нама је жао што је тренутна владајућа коалиција показала неразумевање и што смо и ми и они били приморани на не баш најдоличније понашање у скупштинској сали.

 

На крају, да ли после Изборне скупштине можемо да очекујемо нека нова лица у локалном СНС-у?

СНС има преко девет хиљада чланова. Све остале странке заједно немају ни приближно толики број чланова. Ми смо поносни на то, јер самим тим увек можемо да изаберемо много лица која пре свега имају шта да кажу према својој стручности и радном искуству. Сигуран сам да ће бити нових лица, али да ће и људи који су до сада одговорно радили своје послове за које их је СНС и кандидовала и даље наставити још успешније то да раде, а да ћемо ми својим личним ставом и ангажовањем, дужином радног времена и достојанством показати да представљамо најозбиљнију странку у држави.