Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ЕУ ЈЕ НАЈБОЉИ ПАРТНЕР СРБИЈЕ

Други карго авион, "боинг 747", слетео је на аеродром Никола Тесла из Керале, са 90 тона медицинске заштитне опреме коју је Србија купила за борбу против КОВИД-а 19.

Трошкове транспорта опреме је у потпуности финансирала Европска унија као део пакета вредног 93 милиона евра за Србију који је Европска унија најавила, а који обезбеђује како хитну тако и краткорочну и средњорочну помоћ Србији у борби против КОВИД-а 19, наводи се у заједничком саопштењу Делегације ЕУ у Србији на челу са амбасадором Семом Фабрицијем и Министарства за европске интеграције на челу са министром Јадранком Јоксимовић.

Лет који је организовао УН Програм за развој (УНДП) омогућио је најбржу могућу доставу опреме и материјала јер је коришћењем огромног карго авиона максимално искоришћен простор, уштеђено је драгоцено време, а и трошкови.

Јоксимовић је истакла да се читав свет данас суочава са несвакидашњим изазовом док неконтролисано ширење КОВИД-а 19 представља претњу целом човечанству.

"Наш успех у борби против пандемије КОВИД 19 зависи од наших акција и поступака, али умногоме и од спремности наших међународних партнера да нам у томе помогну. Стога сам веома захвална ЕУ, Кини, Норвешкој, Швајцарској и УН агенцијама које су у овом тешком тренутку исказале солидарност са Србијом и ставиле на располагање своје капацитете како би нам помогли да у заједничкој борби зауставимо могуће последице по здравље наших грађана и нашу привреду", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић се посебно захвалила комесару Оливеру Вархеију на позитивном одговору на нашу молбу и спремности да пренамени чак 93,4 милиона евра помоћи која је намењена како набавци и транспорту медицинске опреме и материјала, тако и опоравку наше привреде.

ЕУ је најбољи партнер Србије. Почетком недеље ЕУ је најавила пакет од 93 милиона евра за Србију као помоћ у борби против КОВИД-а 19.

Он садржи конкретне мере подршке Србији да се боље опреми, мере које ће сачувати животе, заштитити најугроженије и помоћи очувању радних места и малим привредницима. "Солидарност на делу! Заједно ћемо победити у овој борби”.

Иначе, Европска унија је партнер Србије у процесу приступања, њен највећи инвеститор, трговински партнер и донатор. Од почетка преговора о приступању Србије започетих 2014. грађани ЕУ су донирали грађанима Србије близу 2 милијарде евра бесповратних средстава као подршку модернизацији земље.

Само у сектору здравства ЕУ је Србији донирала и дала у зајам 450 милиона евра у протекле две деценије за осавремењивање и већу отпорност система.

 

Извор: Танјуг