Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ЕУ СУШТИНСКИ ДА ПРИЧА СА ЗАПАДНИМ БАЛКАНОМ, А НЕ О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

На Минхенској безбедносној конференцији данас је одржан завршни панел посвећен будућности Европске уније, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је присуствовала панелу, постављајући питање учесницима рекла је да је много важније да ЕУ почне да суштински прича са Западним Балканом, а не о Западном Балкану.

Након што су учесници завршили своја излагања, министар Јоксимовић се јавила да на нека питања да одговор, као и да постави питање, а том приликом је нагласила да је очување стабилности Западног Балкана и стабилност саме ЕУ.

Наводећи да је својевремено Бриселски споразум потписан и од стране тадашње високе представнице за заједничку спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон, Јоксимовић је рекла да тај споразум није спроведен, јер Приштина није формирала Заједницу српских општина, а ЕУ није омогућила кредибилно спровођење договореног.

Јоксимовић је нагласила да ако ЕУ жели да ојача и постане снажнији геополитички играч, што је и једна од главних тема конференције, онда треба снажније да користи своју дипломатску моћ, коју нема нико од других великих глобалних актера.

Такође, додала је да је политика проширења један од најјачих инструмената дипломатске моћи и обнове стратешког суверенитета ЕУ.

“Ако желимо стабилнији регион и кредибилну будућност морамо да поштујемо постојеће документе и договоре, јер на томе почива успех и одрживо стање мира успостављено у оквиру ЕУ”, истакла је Јоксимовић.

 

Извор: Танјуг