Вести

КИСИЋ: ДОСТУПНИ ОБРАСЦИ ЗАХТЕВА ЗА ОБОЛЕЛЕ ОД РЕТКИХ БОЛЕСТИ

Влада је недавно усвојила закључке о додатној подршци оболелима од ретких болести и њиховим породицама. Повећан је и буџет за њихово лечење, ове године предвиђене су 7,2 милијарде динара. Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић рекла је за РТС 1 да је при том министарству основана и Управа за ретке болести јер се увидело да је потребна и једна систематска подршка оболелима.

На последњој седници Владе усвојена су три закључка којима се омогућава стицање права на субвенцију по три основа када су у питању особе оболеле од ретких болести.

"Од данас су на сајту доступни обрасци захтева као и процедура на који начин може да се стекне ово право. Наиме, потребно је да се попуни одговарајући захтев након верификације постојања дијагнозе ретке болести у регистру за ретке болести, издају се решења", рекла је министарка Дарија Кисић.

Они тим решењима стичу права за једнократну финансијску подршку у вредности од 25.000 динара, право на ваучере за куповину суплемената у вредности 35.000 динара и ваучере за вањско лечење и рехабилитацију ове групе пацијената.

Не постоји рок за попуну образаца и практично сви који се налазе у регистру за ретке болести могу да предају захтев.

Основана је и Управа за ретке болести јер се увидело да је потребна и једна систематска подршка оболелима како би се побољшао квалитет живота ових породица, истиче министарка.

"Практично кроз ову нашу организациону јединицу, на дневном нивоу, имамо посетиоце који желе да се информишу за различите врсте стицања права. Тако да више десетина породица је до сада било у нашем министарству и то јесте управо идеја да будемо доступни и да омогућимо овим породицама да кроз различите изазове са којима се носе да што једноставније и лакше прођу", навела је Дарија Кисић.

 

 

Извор: РТС 1