Вести

КИСИЋ: ПОБОЉШАЊЕ ДЕМОГРАФСКЕ СЛИКЕ МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА СРБИЈЕ

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић изјавила је данас, током учешћа на Демографском самиту у Будимпешти, да су позитивни трендови у броју новорођених беба у нашој земљи резултат популационих мера које држава примењује.

Министарка Кисић је на панел дискусији министара о демографским кретањима и изазовима рекла да је побољшање демографске слике међу главним приоритетима Републике Србије.

Како је нагласила, Република Србија у том циљу реализује бројне мере, од којих су неке биле инспирисане онима које примењује Република Мађарска.

Министарка Кисић је навела, то је довело до повећања стопе фертилитета на 1,63 одсто, док је стопа фертилитета пре 10 година била 1,4 одсто.

"Најзначајније пронаталитетне мере су финансијска подршка породицама са децом, која је у последњих 10 година повећана и за 10 пута, као и субвенције мајкама за куповину прве некретнине, које се на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића додељују од 2020. године", навела је министарка Кисић.

Поред ових мера, министарка Кисић је истакла и подршку државе када је у питању вантелесна оплодња, која је сада могућа и донираним репродуктивним материјалом.

Министарка Кисић се у Будимпешти на маргинама Демографског самита састала са министром за културу и иновације Републике Мађарске Јаношем Чаком, у чијој је надлежности и област демографије и са министарком Републике Турске за породицу и социјална питања Махинур Оздемир Гокташ.

Министарка Кисић је са Чаком разговарала о даљој сарадњи Републике Србије и Мађарске у области демографије и популационе политике, а на састанку је истакла да је важно да две земље, које имају сличне демографске трендове, размењују ефекте реализованих мера популационе политике.

Министарка Кисић је са министарком Републике Турске за породицу и социјална питања разговарала о демографским тенденцијама у тој земљи, наводећи да је размена искустава са земљама које имају позитивнију демографску слику од великог значаја за Републику Србију.

 

 

 

Извор: Танјуг