Вести

КИСИЋ: ПОРОДИЦА ЈЕ ТЕМЕЉ СВАКОГ ДРУШТВА И ДРЖАВЕ

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић била је гост емисије "Добро јутро Србијо" на Хепи телевизији, где је говорила о свим важним питањима за Србију, између осталог и о томе на који начин ће држава помоћи најугроженијима, оболелима од ретких болести.

Оболели од ретких болести од данас могу да се пријаве за једнократне новчане помоћи у вредности од 25.000 динара, као и ваучере од 35.000 и 50.000 динара. Породицама са децом и осталима који су оболели од ретких болести предвиђена је једнократна новчана помоћ, ваучери за куповину лекова и медицинских средстава, али и ваучери за опоравак у рехабилитационим центрима.

Министарка Кисић рекла је да је ова помоћ покренута на директну иницијативу председника Србије Александра Вучића.

"У оквиру министарства за бригу о породици и демографију постоји организациона јединица чији је циљ пружање свих активности које имају за циљ повећање квалитета живота породица, које имају члана оболелог од ретких болести. Знамо да је никада већа подршка државе када је у питању терапија, доступност лекова, али смо видели да осим лекова, потребан је читав низ различите подршке, од момента сазнавања дијагнозе, до момента остваривања свих потребних права из области социјалне и здравствене заштите. Ми смо сада ту, и заједно се трудимо да помогнемо свакој појединачној породици", рекла је министарка Кисић, па додала:

- Ове мере које смо сада најавили су на директну иницијативу председника Александра Вучића, омогућено је да породице које имају члана или нажалост чланове оболеле од ретких болести да добију једнократну финансијску помоћ у вредности од 25 хиљада динара, ваучере за суплементе у апотекама у вредности од 35 хиљада динара и 50 хиљада динара за рехабилитацију. Од данас је на сајту министарства за породицу и демографију доступан образац пријаве и након потребне процедуре моћи ће да остваре ова права и надам се да ће највећи број ових породица да искористи та права.

Министарка Кисић нагласила је да је циљ министарства повећање квалитета живота, и на томе, како је рекла, ради и наставиће у том смеру како би пружили апсолутну подршку онима којима је помоћ најпотребнија.

 

 

Извор: ТВ Хепи