Вести

КИСИЋ: УРАДИЛИ СМО МНОГО ЗА ОБОЛЕЛЕ ОД РЕТКИХ БОЛЕСТИ И НАСТАВЉАМО

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић рекла је да се у Србији о ретким болестима не говори само последњег дана фебруара, када се обележава Међународни дан ретких болести, већ готово сваког дана, и да поред тога што се у овој области ради много, увек има простора за више и боље.

"Они су ретки не због тога што они, или чланови њихове породице имају неки поремећај здравља који се не јавља тако често, већ се ради о популацији људу чија се снага и храброст ретко срећу. Пре седам година сам радила у једној здравственој институцији и на једној додели признања увидела сам да велика већина, па и нас који завршимо медицински факултет не знамо много о ретким болестима", рекла је министарка Кисић у свом обраћању на првом панелу конференције о ретким болестима која је одржана данас у Београду. 

На тој додели, истакла је министарка Кисић, била је и супруга председника Републике Тамара Вучић која је у сарадњи са директорком Републичког фонда за здравствено осигурање Сањом Радојевић Шкодрић учинила много у овој области, првенствено да се повећа видљивост ретких болести.

"Зато данас уз огромну енергију удружења оболелих од ретких болести, не причамо о овим поремећајима здравља само последњег дана у фебруару, већ свакодневно, и не само што причамо, него се заиста трудимо да радимо доста, а увек може више и боље и томе тежимо. Трудимо се да сваког дана макар једна породица има значајан помак када је у питању квалитет живота", рекла је министарка Кисић.

Осим финансијске подршке за само лечење ретких болести, министарка Кисић је као посебно значајно издвојила и поздравила одлуку о једнократним давањима породицама оболелих од ретких болести.

"Осим финансијских издвајања када је у питању лечење, јако смо срећни што су издвојена средства и за једнократну финансијску подршку у виду новчаних средстава, ваучера за бање, апотеке, витаминске суплементе и друго", рекла је министарка Кисић.

 

 

 

Извор: Танјуг