Вести

КИСИЋ: ЗНАЧАЈ МЕРА ПРОНАТАЛИТЕТНЕ ПОЛИТИКЕ

Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић говорила је на конференцији „Један регион, једно тржиште – корак ка заједничком тржишту ЕУ“ у Новом Саду о повезаности демографских кретања и кретања на тржишту рада, истакавши да су мере пронаталитетне политике изузетно значајне за превазилажење свих ових изазова.

Проф. др Кисић је рекла да данас огроман утицај на тржиште рада имају, поред осталих, две чињенице, с једне стране да нам се деценијама уназад рађа све мање деце, што је изузетно неповољно, а са друге стране да се продужио животни век, што је изузетно повољно.

Министарка Кисић је нагласила да је поносна на пронаталитетне мере које примењује Србија, будући да су финансијска издвајања за популациону политику од 2012. године 12 пута већа, тако да данас за рођење трећег детета родитељи добијају нешто више од два милиона динара, за четврто три милиона динара, а да по први пут постоје и субвенције за мајке за куповину прве некретнине у виду бесповратних средстава до 20 одсто вредности некретнине, а највише 20.000 евра.

"Ове мере у нашој земљи, уз огромну подршку председника Александра Вучића, су почеле да дају резултате, па је стопа фертилитета, која је 2011. године била 1,43, сада 1,63. То свакако није довољно и не теши нас чињеница да смо бољи од земаља у региону и што једини имамо тренд пораста“, навела је Кисић.

Министарка Кисић је указала на значај оваквих конференција, које окупљају представнике држава региона, јер заједничка сарадња отвара пут за даљи напредак и развој.

"Не може нико други боље знати шта нам треба од нас самих, до нас је да отворимо границе, да радимо, да привређујемо, а сигурна сам да нам такав начин сарадње и размишљања отвара пут у корист свих нас заједно“, поручила је Кисић.  

 

 

 

Извор: Танјуг