Вести

ЛОНЧАР: КИНЕЗИ КАЖУ ТРЕБАЋЕ 29 ДАНА ЗА СТАБИЛИЗАЦИЈУ СТАЊA

Уколико од данашњег дана сви почну да се придржавају свих мера, стручњаци из Kине процењују да ће Србији требати 29 дана да стабилизује ситуацију са Корона вирусом, изјавио је министар здравља, Златибор Лончар.

Група кинеских стручњака у суботу је дошла из Kине како би Србији помогла у борби са Корона вирусом. Лончар је рекао да су прве реакције кинеских стручњака задовољавајуће и да су задовољни мерама које је Србија предузела.

"Они су кратко овде, упознају се са нашом ситуацијом, до сутра после подне ће изаћи са првим сетом нових мера које су се код њих показале као добре", истиче Лончар.

Kинески стручњаци сматрају да је потребно 29 дана да бисмо, у случају да се придржавамо садашњих мера, дошли до ситуације да нам не расте број нових случајева Корона вируса.

"То је њихова прва верзија, они се још ограђују. Стварно се надам да ћемо сутра имати неки нови предлог и сет мера", истиче Лончар.

У овој ситуацији забрињава то што се поједини људи понашају као да се ништа не дешава.

"Не бих мере назвао строгим или било шта, него бољим и најбољим, морамо да дођемо до најбоље мере, то је мера која спасава људски живот. Ми ћемо све урадити што је до нас да спасимо људске животе, односно да дође до заустављања вируса", наглашава Лончар.

Министар је у 19 часова телефоном разговарао са грађанима који имају питања о Корона вирусу

"Људи су збуњени, имају страх. Имају разне недоумице око болести, организације, како функционише систем и све оно што интересује њихове породице. Неки имају личне проблеме па траже савет како да их реше. Људске судбине су такве какве јесу. Покушавамо да у свакој ситуацији помогнемо и да добију адекватну помоћ коју су тражили. Kолико год будем успео, разговараћу. Људима то много значи, мени је то посао", напомиње Лончар.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС