Вести

ЛОНЧАР: ПРОДУЖИЋЕМО ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ВИКЕНДОМ, НЕСХВАТЉИВО ОВОЛИКО ЉУДИ НА УЛИЦАМА

Министар здравља Златибор Лончар саопштио је јавности да је у последња 24 часа тестирана 371 особа од којих је 131 позитивна на корона вирус, то је укупно 659 оболелих пацијената, од којих је 49 на респиратору.

Лончар је објавио и да су две особе изгубиле живот, те је укупан број умрлих у нашој земљи 10.

Према његовим речима, преминула је жена са Инфективне клинике КЦС која је осам дана била на респиратору и која је имала тегобе са штитном жлездом, као и мушкарац стар 63 године из Ниша који је, такође, имао раније болести.

Лончар је истакао да је од 659 пацијената 334 на болничком лечењу, а 49 на респиратору, што значи да су у тешком стању.

Министар је указао и да је данас видео велики број људи на улици и у парковима, те најавио да ће држава продужити полицијски час викендом у циљу сузбијања ширења вируса.

“Не сећам се да сам видео оволики број људи на улици, парковима, стварно се не сећам, држава је урадила све што је могла, овакво понашање мене најозбиљније забрињава и плаши. Продужићемо полицијски час викендом, јер одговорна држава не може да гледа да се овакве ствари дешавају”, рекао је Лончар.

Министар је рекао да су грађани који су ван куће најозбиљнији кандидати да већ сутра буду позитивни на корона вирус, а за неколико дана да имају озбиљне компликације и буду међу бројевима који се читају сваког дана.

“Најљубазније вас молим да останете код куће, размислите како су са таквим и сличним понашањем прошли грађани Италије. Ако вам то није довољан пример, ако не схватате да када изађете и имате контакт са неким или још горе увече да седате са комшијама, знајте да сте најозбиљнији кандидат да добијете вирус”, рекао је Лончар.

 

Полицијски час викендом од 15 часова

Лончар је изјавио да ће полицијски час викендом почињати од 15 часова због великог броја људи који и даље не поштују мере донете од стране Владе и напуштају своје домове.

Лончар је рекао и да тренутно има довољно заштитне опреме за медицинске раднике, а да вечерас долази авион из Емирата који ће допремити још.

"Причамо о милионима маски, рукавица, мантила... Али, хајде да не причамо о последицама, већ да се потрудимо да не дође до момента када су нам те ствари потребне. Имамо девет случајева у изразито критичном стању и у овом тренутку лекари се боре за њихове животе. Зато поново апелујем на одговорност“, рекао је Лончар.

Ако се придржавамо мера и останемо код куће, додаје, можемо спречити ситуацију да и сва опрема света не може да нам помогне.

 

Верник сам, али поштујемо шта струка каже

Лончар је изјавио да поштује цркву, те да је и сам верник, али напомиње да се све мере у циљу сузбијања вируса корона спроводе на препоруку струке, којој се верује, и да ће се тако наставити и убудуће.

“Изузетно поштујемо све, апсолутно. Верник сам, идем у цркву, али почели смо ову причу тако да слушамо шта струка каже, тако ћемо и да наставимо”, рекао је Лончар упитан да прокоментарише саопштење Синода СПЦ.

Министар је поновио да ће се спроводити оно што кажу стручњаци, којима се верује.

“То спроводимо да бисмо спасили људске животе и остаћемо при томе. Нећемо ићи ни мање ни више од онога што струка каже и иза чега стоји. Даћемо сву подршку за то”, рекао је Лончар.

 

Не умиру сви од вируса короне

Да би се прогласило да је неко преминуо због вируса корона, морају да се испуне услови и мора да се испоштује процедура, истакао је Лончар.

“Молим све за разумевање, и локалне самоуправе, и оне који би на основу тога желели да дођу до неке ексклузивне информације. Систем је тако направљен да не може ништа да прође, а да не буде све анализирано и објављено, јер се на више места контролише”, рекао је Лончар.

Лончар је подвукао да мора да се испоштује процедура и да постоји позитиван тест и апеловао на све да се то поштује.

“Шта се код нас дешава…Пацијенти у изузетно тешком стању, из унутрашњости, право их доведу на Инфективну клинику и напишу сумњив на корону. Синоћ је био акутни абдомен, стање које је требало одмах да се оперише... Али, се довози овде. Или се доведу пацијенти већ у толико лошем стању да вам остаје минимално простора да им помогнете. Али, процедура мора да се поштује”, рекао је Лончар.

Министар је, упитан да појасни шта је са особама за које се сумња да су инфициране корона вирусом, а премину пре него што се то и утврди, и како се оне третирају, рекао да је немогуће неког коме није установљен вирус прогласите да је умро од тога.

Лончар је рекао да постоје људи који су инфицирани вирусом корона, али не умру од тога, него од неке друге болести, као што је инфаркт, плућна емболија, или нешто друго што се види по свим параметрима.

"Молим да имамо поверење у људе који обуку скафандер, немају контакт с породицом, проводе смене и смене са пацијентима. Можете да замислите како је њима који улажу дане и дане да им помогну, а све су то тешки пацијенти. Да ли мислите да ће ти људи сада поделити пацијенте на оне који имају и који немају корону, па ће водити рачуна више или мање о њима. То су професионалци који брину о сваком пацијенту", рекао је министар.

Истакао је да се ради о професионалцима којима веома тешко падне када изгубе борбу за живот једног пацијента, а који су пресретни када спасу живот.

Замолио је да се не спекулише, због породица, о узроку смрти, већ да се поштује шта лекари кажу.

Указао је да је породицама довољно тешко јер не могу ни да обиђу пацијента, због актуелне специфичне ситуације.

“Молим за разумевање да будемо иоле јединствени у ситуацији у којој се налазимо. Када из ње изађемо, како год хоћете”, подвукао је Лончар.

Додао је да тренутно има девет тешких и претешких пацијената, а да се не зна ко ће стићи из неког места у Србији.

Нагласио је да је све функционисало и пре короне, и да су људи долазили са разним тегобама.

"Да ли мислите да су све друге тегобе нестале када је дошла корона?“, упитао је министар, захваливши здравственим радницима на севему што чине.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк