Вести

ЛОНЧАР: СРБИЈА СПРЕМНА ДА НАСТАВИ БОРБУ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ

Сировина за производњу кинеске вакцине у Републици Србији стигла је у Београд, а до октобра ће Хемофарм производити вакцину за процес тестирања, рекао је министар здравља Републике Србије Златибор Лончар.

У Србији ће се производити иста вакцина као у Кини, која се тренутно пакује у Уједињеним Арапским Емиратима, рекао је Лончар који је супстанце дочекао са амбасадорком Народне Републике Кине у Србији Чен Бо.

Експерти који прате читав процес тестирања и почетак пуњења су стигли у Србију и већ раде са домаћим стручњацима на припреми.

"Одмах након тестирања почиње и пуњење вакцине што ће бити у октобру. План је да се напуни око шест милиона доза вакцина до краја године. Те дозе ће бити намењене првенствено грађанима Србије, а ако буде вишак, и за извоз у регион", поручио је Лончар.

Додаје да ће 9. септембра бити постављен камен темељац за нову фабрику за производњу тих вакцина у Србији.

"Рок за завршетак изградње фабрике је први квартал следеће године, а производиће се око три милиона доза вакцина месечно. Немамо назнаке да ће се корона ускоро зауставити, а све више указује на то да ћемо морати да живимо са короном и да ћемо морати са нашим партнерима да пронађемо начин да тај изазов превазиђемо, а оно што је за сад једино сигурно да помаже то су вакцине и то је вакцинација", истакао је Лончар и указао на то да је Србија спремна да настави борбу против пандемије, те да се нада да ће грађани помоћи у тој борби и одазвати се на вакцинацију.

"Ово је реализација споразума председника Александра Вучића и кинеских партнера као и партнера из Уједињених Арапских Емирата по ком је 12. јула потписан Меморандум о разумевању у производњи вакцине кинеског произвођача Синофарм у Србији", рекао је Лончар.

 

Не можемо да уведемо обавезну вакцинацију

Очигледно је да нешто морамо да уведемо како бисмо спасавали људске животе, али, из практичних разлога није могуће увести обавезну вакцинацију у Србији, рекао је Лончар.

На питање о томе да ли се размишља увођење нових мера због повећања броја новооболелих, рекао је да се нада да ће бројке утицати на људе да се вакцинишу.

"Сваки дан је тема која не може да ми буде јасна да ли ћемо да уведемо обавезну вакцинацију и да ли ћемо да уводимо ово или оно. Да ли је могуће да ми морамо нешто да уведемо да бисмо спасавали људске животе јер очигледно је да нешто морамо. Али, да будемо крајње практични, схватили смо да не можемо да уведемо обавезну вакцинацију, јер је нису ни увеле одређене земље Европске Уније и био би проблем на европском суду да ли у Стразбуру или неком другом", објаснио је Лончар и још једном апеловао на грађане да, када је о вакцинама реч, верују само у оно што струка говори, а не како је рекао, у "празне приче".

"Све што смо говорили до сада наилазило је на неку полемику где нисам видео аргументе и чињенице, али се стварно надам да ће бројеви оболелих, оних на интензивним негама и број људи који умиру, довести до тога да се уозбиљимо и не водимо празне приче о вакцинама и вакцинацији, да не дозвољавамо и себи и другима који немају везе са медицином да коментаришу, па да за последицу имамо ову ситуацију", поручио је Лончар и нагласио да највећа последица тих прича то што је дневно између 15 и 20 умрлих.

"Поред тога ми имамо и много више људи који су на интензивним негама, респираторима који су тешко оболели и који ће сигурно имати последице овога", нагласио је Лончар и указао на то да су европске земље прешле проценат од 70 одсто вакцинисаних и подсећа да су све те земље имале проблем са вакцинама, а да је Србија била међу првим државама које су набавиле вакцине.

"Сетите се како смо кренули и како је добро ишло, а онда су нас престигли и имају преко 70 одсто вакцинисаних и тај број расте јер су људи схватили да овај проблем не може да се реши док се не вакцинишемо и вероватно ћемо морати да се вакцинишемо дужи низ месеци у наредном периоду", рекао је Лончар.

Додаје да му поред полемика о вакцинацији, нису јасне ни оне око увођења "ковид пропусница".

"Поједине земље увеле су за вакцинисане грађане то да могу да иду и у биоскопе и у позоришта и на утакмице, а ми и од тога правимо полемику", закључио је Лончар.

 

Не нападајте децу да бисте дошли на власт

Лончар је констатовао да се отишло у крајност, јер се поједини медији баве децом политичара која ни за шта нису крива.

Говорећи о нападима на сина председника Републике Србије Александра Вучића, Данила, рекао је да он има иста права као и сва друга деца и да не заслужује проблеме зарад политике.

"Данило је једно феноменално дете за кога свако кога познаје зна да нема коме није помогао. А онда, пошто не можете да дођете до његовог оца и смета Вам отац да дођете на власт, ви се бавите децом", поручио је Лончар и апеловао да се деца не нападају, те да за борбу за власт постоје други начини који не укључују ничију децу.

"Људи, само размислите, шта су та деца крива? Да ли је могуће да сте толико бедни и јадни да не можете другачије ништа да радите него да се бавите децом? Немојте то да радите, нападајте Вучића, његове сараднике - то је сасвим у реду, све вам је дозвољено, они вам сметају да дођете на власт, али то дете вам није криво ни за шта", закључио је Лончар.

 

 

 

Извор: Танјуг