Вести

МАЛИ: ЦИЉ НАМ ЈЕ ОЧУВАЊЕ СТАНДАРДА ГРАЂАНА

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали говорио је, у гостовању на Информер ТВ, о свим новим економским мерама, као и повећању минималца, плата и пензија.

Министар Мали истакао је стабилност наше земље, као и значај помоћи које је држава давала грађанима током короне.

"Има неколико ствари које су веома важне. Србија се показала у последњих пар година, нарочито када је била корона јер је била глобална економска криза, а ми смо тада показали колико смо стабилни. Изградили смо три нове болнице, обезбедили смо вакцине, и у том периоду рекли смо: "Хајде да помогнемо нашим грађанима!" и тада смо дали 100 евра. Никада се није десило да држава у некој кризи помогне грађанима, а ми смо учинили нешто супротно. Тада се пријавило 6.100.000 људи за 100 евра. У том тренутку када је владао страх од короне, били смо симбол стабилности. Прошли смо кроз тешке мере, и желим да истакнем захвалност свим грађанима на разумевању. Десило се да ми нисмо имали пара ни за пензије, морали смо да прођемо кроз тешке мере, а резултате смо видели већ 2018. године од када се граде фабрике, са новим радним местима, као и километри и километри путева", рекао је министар Мали.

Министар Мали осврнуо се и на редовну помоћ грађанима које даје држава Србија, као и на БДП наше земље.

"Дајемо редовно помоћ младима, незапосленима, нашим грађанима на Косову и Метохији, ми смо ту помоћ давали да би наши грађани лакше поднели кризу која се догађа у свету. Више пута сам говорио, али изгледа да не вреди. Желим да грађани Србије знају да нисмо задужени, већ да стојимо врло стабилно! Знате колики је јавни дуг Немачке? 2.400 милијарди евра! А једне Србије 34 милијарде! Зато се никада не гледа апсолутни износ, већ БДП", рекао је министар Мали.

Министар Мали истакао је да следе велике економске промене у виду повећања плата, као и смањење стопе незапослености.

"Следеће године у децембру просечна плата ће бити 940 евра. Стопа незапослености је била 25,9% 2012.године, а сада је испод 10%! Србија се променила, отварају се фабрике, самим тим отварају се нова радна места. Рекорд никад већи није био", истакао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да држава штеди сваки динар како би помогла народу, као и да улаже у изградњу путева и пруга.

"Гледамо да уштедимо сваки динар, а опет гледамо да помогнемо грађанима на сваки могући начин. Нико више километара пута не гради у Европи. До почетка 2025. године биће готова брза пруга до Суботице, а потом и до Будимпеште. То је потпуна промена имиџа Србије. Како је председник Вучић најавио, крећемо у реконструкцију брзе пруге до Ниша и после до Прешева. То су ствари које покрећу наш БДП и мењају перспективу наше земље", рекао је министар Мали.

Министар Мали најавио је и помоћ мајкама и старатељима, која је планирана за септембар, и објаснио како ће функционисати пријава за исту.

"Пре пар дана усвојено је да се да једнократна помоћ свим мајкама, старатељима у износу од 10.000 динара. Пријаве ће се вршити преко сајта трезора. Врло једноставно уз број личне карте и ЈМБГ мајке или старатеља, а пријава траје само пар минута. До 1. октобра исплатићемо све шта треба. То је огромна помоћ, и намерно смо циљали да буде септембар због школске године", истакао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је највећи циљ очување стандарда грађана Србије.

"Нама је циљ да заштитимо животни стандард наших грађана. Већ за месец дана иде повећање плата од 5,5% медицинским радницима, просветним радницима, а њима следи и касније повећање од 10%. Морам да подсетим да смо у протеклој години повећали чак 30% плате у јавном сектору. Када упоредите плату за мај, око 80.000 динара, и када упоредите са платом у мају прошле године, уз инфлацију нама је повећање преко 1% што је велики успех наше политике", рекао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да амерички план за стимулисање економије који су прихватили ове године, је врло сличан ономе који је Србија покренула још 2019. године.

"Америчка администрација изашла је са новим програмом како да додатно стимулишу економију, где се види инвестиција у пруге, километре путева, а ми смо такав план већ конструисали 2019. године. Сав новац који уштедимо и зарадимо идемо да помогнемо грађанима, идемо у брзе пруге, километре путева, нове канализационе мреже јер то подиже стандард грађана. То је била наша најважнија одлука. Како нам економија није пала 2020, 2021 или 2022. године, ми смо успели да подигнемо плате и животни стандард. Ни на који начин нисмо угрозили нашу стабилност. Ми морамо да радимо, да се посветимо отварању нових радних места, да улажемо у образовање и боримо се за нашу Србију", рекао је министар Мали.

Министар Мали осврнуо се и на изложбу "EXPO 2027", чији је домаћин Србија.

"Србија је изгласана да буде домаћин "EXPO 2027". Србија је победила једну Малагу, једну Америку! То је велика победа Србије! 2012. године смо били у банкроту, а 2027. године Србија ће бити центар света! Све земље ће бити овде. Очекујемо преко 3 милиона посетилаца, преко милијарду евра доприноса. Каква је то порука? Какав је то симбол свих проблема које смо имали! Ми ћемо тада улепшати Београд, улепшати Нови Сад, да представимо нашу Србију у што бољем светлу. Гледаћемо да изградимо брзе пруге, да метро буде готов и да национални стадион буде готов. Очекујемо тада нова радна места и долазак страних компанија, тада ће бити веће плате, што доноси више пара у буџет, што повлачи повећање пензија", рекао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да ће у наредних пар месеци почети изградња метроа у Београду, који жељно очекују грађани наше престонице.

"Метро је огроман пројекат, а ја очекујем да ћемо до јануара или фебруара следеће године почети већ четири станице да градимо. Значи да крећемо да бушимо и да радимо. Како се буду завршавали пројекти, кренућемо са новим станицама. То очекују грађани Београда већ деценијама. Када имате неке снове, онда радите на томе да се уради. Да је било једноставно метро да се уради, то би неко до сада урадио. За сада иде све по плану, у наредних пет до шест месеци крећемо са ископавањем. Већ 2028/29 имаћемо прву трасу метроа Београда", рекао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да ће се још више новца улагати у лечење деце, као и у лечење ретких болести.

"Милион евра је био буџет за лечење болести деце, брига за децу је увек приоритет, и сада ће бити преко 100 милиона евра! Сада имате велики број деце која се лечи у иностранству. Имамо пример Лава Теодоровића која кошта 1,7 милиона евра и која се понавља сваке године, ми желимо да помогнемо", рекао је министар Мали.

Министар Мали истакао је да је било и да ће тек бити велико повећање пензија.

"Прошле године смо повећали пензије за 5,5%, па ванредно 9%, затим 12%, и сада имамо ванредно повећање. И то када помножите повећање пензије износи 55,8%! Сада са тим повећањем, које следи у јануару, просечна пензија ће износити 390 евра, а планирамо да до краја 2025. године просечна пензија износи 450 евра", истакао је министар Мали и додао:

- Динар је постао стабилна валута! Курс динара од 2012. године је апсолутно стабилан. Ми довољно волимо нашу земљу, да снове својих грађана остваримо.

Министар Мали истакао је да се даје помоћ мајкама, не само за рођење детета, већ и за куповину некретнине и да се на тај начин подстиче раст наталитета у нашој земљи.

"Прошле године смо изашли са додатним постицајима за раст наталитета. За прво рођено 300.000 динара, али такође дајемо 20.000 евра за куповину некретнине мајке која је добила дете. Процедура је једноставна, потребна је одређена документација. Показали смо жељу да помогнемо онима којима то највише треба. Где има да држава даје грађанима 20.000 евра? Све је помоћ и подршка грађанима Србије којим ћемо умањити последице кризе која ја била.

Министар Мали истакао је и помоћ ђацима који полазе у основне школе, како би им обезбедила бољу будућност.

"Постоји помоћ ђацима првацима, која је усмерена ка томе да нашим грађанима буде боље, и да наша деца остваре своје снове у Србији, и да сутра оснују своје породице овде. Радимо на свему, ми доводимо фирме, и они хоће да отварају своје фабрике у Србији али сада имамо проблем што нема радне снаге. Сви су запослени, а конкуренција је велика", истакао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да очекује да ће након изложбе "EXPO 2027" Србија бити лидер у региону.

"Србија ће бити апсолутни лидер у региону након "EXPO 2027". Само крај конфликта у Украјини ће значити смањење цена сировина, и то ће отворити могућност за раст и развој! Ми идемо полако, али сигурно. Најважнија карактеристика наше Владе је предвидљивост наше економије, и знају да ћемо сваки динар искористити на подизање плата и пензија, и да ћемо све уложити у подизање стандарда наших грађана. Свако обећање које дамо, свако ћемо и испунити", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је повећан животни стандард грађана Србије, и да наша земља жели да расте, а да је за то потребан континуирани рад.

"Животни стандард је порастао, па људи више летују. И то говори о животном стандарду. Погледајте у Вијетнаму, тамо раде и суботом. Европа је таква каква јесте, ту се гледа више како да се одморимо, али зато нема раста. Скраћивање недеље на 4 радна дана је бесмислено. Ми хоћемо да радимо, хоћемо да растемо. Немојте гледати где ћете ви сутра бити, већ где ће ваша деца бити за 20, 30 година. Подршка коју смо добили за "EXPO 2027" је долазила из Азије, Европе, а ми ту желимо да се фокусирамо и извозимо. То је наш циљ!  Људи раде тешко, али се и стандард повећава. Људи имају пара за годишње одморе, што доказује колико је Србија економски порасла. Сада је само небо граница", закључио је министар Мали.

 

 

Извор: ТВ Информер