Вести

МАЛИ: ЂИЛАС ТЕШКО ПРИХВАТА ЧИЊЕНИЦУ ДА СЕ СРБИЈА ПРОМЕНИЛА

Јавни дуг Србије данас је 50,5 одсто бруто друштвеног производа (БДП) и земља није прешла црвену линију презадужености, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Министар Мали навео је да је, према најновијем извештају Евростата, дуг еврозоне 91,2 одсто БДП-а.

"Јавни дуг Немачке износи 2,5 хиљаде милијарди евра, Француске три хиљаде милијарди евра, Италије 2,8 хиљада милијарди евра, а Шпаније 1,5 хиљада милијарди евра", рекао је министар Мали.

Министар Мали нагласио је да Драган Ђилас тешко прихвата чињеницу да се Србија променила и да више није иста земља у односу на период када је Ђилас у њој доносио одлуке, а међу којима су и оне о задуживању.

"Док је тада држава узимала кредите и задуживала се, на рачуне Ђиласових фирми слило се 619 милиона евра. Време док сте управљали Београдом са позиције градоначелника је било најпросперитетније време, али само за Ваше фирме. Ви и Ваши пајтоси, укључујући и Душана Никезића, за Београд и Србију нисте урадили ни километар ауто-пута, пруга, ниједну болницу, само једно велико ништа", рекао је министар Мали.

Како наглашава, Србија је данас земља која се развила, а јачина наше економије се огледа у стабилном девизном курсу, уз раст девизних резерви, које су данас на историјском максимуму.

Према његовим речима, Србија у девизним резервама има 22,6 милијарди евра, чак 7,8 милијарди више него прошле године, а земља има и рекордне резерве злата.

"Србија данас бележи и висок раст инвестиција, више од 4,4 милијарди евра прошле године, док се током ове године бележи раст од око 60 одсто. Математика каже да је и БДП више него дуплиран у односу на 2012. годину, односно са 33,7 милијарди евра те године на 69 милијарди евра у 2023. години", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је и да су капитални расходи најбољи показатељ улагања државе, јер су 2012. године они износили само 126,3 милијарди динара или 3,3 одсто БДП-а, да би 2022. године износ капиталних расхода вишеструко био повећан на 526 милијарди динара односно на 7,4 одсто БДП-а.

Министар Мали подсетио је и да је у Србији од 2012. године изграђено 415 километара ауто-пута, а да се у овом тренутку ради још 466,3 километара.

"Грађани на релацији Београд-Нови Сад путују возом који иде брзином од 200 километара на сат, изграђен је Београд на води, завршен ауто-пут Милош Велики, отворене су бројне фабрике", рекао је министар Мали.

Министар Мали додао је и да је у мају ове године просечна плата у Србији износила 735 евра, а да ће у децембру ове године она достићи 840 евра.

"Раст плата свих ових година је пратио и раст запослености па је тако, у односу на 2012. годину, данас запослено 500.000 људи више", истакао је министар Мали и додао да је у време Драгана Ђиласа 450.000 људи остало без посла, а да су они који су га сачували просечно зарађивали 331 евро.

"Претешка су то подсећања за људе који су преживели политичке бродоломе", закључио је министар Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг