Вести

МАЛИ: ЕУ ПОКАЗАЛА ПОСВЕЋЕНОСТ ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и потпредседница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лиљана Павлова разговарали су о реализацији заједничких пројеката у Србији и новим активностима.

Мали је истакао да се ове године очекује привредни раст од 6,5 одсто, да је јавни дуг на нивоу од 55,5 одсто, стопа незапослености под контролом и да је Србија помогла привреду са око осам милијарди евра и сачувала радна места.

Саговорници су оценили да је Европска унија показала посвећеност Западном Балкану (ЗБ), упркос кризи са пандемијом, те да је присуство Европске инвестиционе банке доказ да се тимским залагањем може ојачати инвестициони потенцијал целог региона.

"Нема области у којој не сарађујемо са овом финансијском институцијом, а тренутно су најзначајније оне које су најосетљивије и на удару због актуелне пандемије, а то су привреда и здравство", рекао је Мали.

Према његовим речима, главна узданица европске инвестиционе политике је Европска инвестициона банка која је дала приоритет пројектима усмереним ка привреди и инвестицијама, са циљем да се побољша живот свих грађана.

"У јуну смо потписали уговор од 200 милиона евра кредита за помоћ малим и средњим предузећима у Србији, од чега ће 110 милиона бити употребљено за ликвидност предузећа а 90 милиона за инвестиционе активности и набавку опреме да би се умањиле негативне последице пандемије", рекао је Мали и додао да је реч о кредитима са врло повољним условима.

 

 

 

Извор: Танјуг