Вести

МАЛИ: "EXPO 2027" ВЕЛИКА РАЗВОЈНА ШАНСА СРБИЈЕ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је говорећи на Српско-грчком пословном форуму о највећим пројектима Србије, да ће Србија 2027, године бити домаћин специјализоване изложбе "EXPO 2027" и да је предвиђено, како је најавио и председник Србије Александар Вучић, додатних 17 до 18 милијарди евра инвестиција.

Министар Мали оценио је да је ова манифестација велика развојна шанса Србије.

"Желим да кажем да смо лане остварили раст од 2,5 одсто, а да ове године очекујемо да раст буде 3,5 одсто. Прошле године смо први пут прешли границу од 69 милијарди евра бруто домаћег производа а ако све буде како смо планирали очекујемо да до краја 2027. достигнемо 100 милијарди евра“, рекао је министар Мали.

Истакао је да је Србија достигла рекордно високу запосленост, да се граде индустријски паркови, улаже у пољопривреду, здравство, просвету, путну инфраструктуру.

"За "EXPO 2027" ћемо направити цео нови комплекс, очекујемо милијарду евра нето ефекта од доласка људи на "EXPO 2027". Тамо ћемо направити и центар за водене спортове, Национални стадион, а све то на 200 хектара површине“, рекао је министар Мали.

Навео је да су рокови кратки и да би све требало да буде готово до краја 2026. године.

Очекује да ће на оно што улаже држава реаговати и приватни капитал и да ће бити улагања и са стране приватника.

Додаје да ће се градити и брза пруга која повезује центар Беогарда са аеродромом и "EXPO 2027".

Наводећи шта је урађено у припреми за "EXPO 2027", рекао је да је започета изградња прве линије метроа, да је отворена нова железничка станица и да се гради нова аутобуска станица.

"EXPO 2027 нас гура да будемо још агилнији и бољи. То је инвестиција која нас гура напред", истакао је министар Мали.

Скренуо је пажњу и на пројекат Београд на води, за који је рекао да ја највеће градилиште направљено од најружнијег дела града и навео да се у овом насељу граде тржнице, музеји, хотели, пешачки мостови.

 

 

Извор: Танјуг