Вести

Мали: Имаћемо нове мере ако криза потраје

Влада Србије ће изаћи са новим мерама помоћи приватном сектору, ако криза изазвана пандемијом корона вируса у Србији буде трајала дуже од три месеца, изјавио је министар финансија и члан Председништва Српске напредне странке, Синиша Мали.

Мали је рекао да је држава припремила пакет економских мера помоћи вредан 5,1 милијарду евра, што је половина годишњег буџета узимајући у озбир да ће криза трајати три месеца.

“Наше јавне финансије су стабилне, економија је јака и држава жели да највећи терет кризе преузме на себе”, рекао је Мали и прецизирао да ће између 60 и 65 одсто тих средстава бити обезбеђено из буџета и домаћег тржишта хартија од вредности, а остатак ће Србија обезбедити на међународном финансијском тржишту.

Мали је објаснио да је држава припремила пакет мера за помоћ јер новца има и буџет је стабилан, што је, како је рекао, обезбедило спровођење тешких реформи које је почео 2014. године Александар Вучић у време када је био премијер.

“Имао сам релативно лак посао да припремим пакет мера”, навео је Мали.

Мали је рекао да је обим програма помоћи који је Србија наменила за економске мере помоћи приватном сектору ретко која земља има будући да износи 11 одсто БДП.

“Ретка смо земља која може то да издржи. Програм мера има два циља, да сачувамо радна места и помогнемо онима који су највише погођени, а то је приватни сектор, предузетници, микро, мала и средња предузећа. Желимо да масовним програмом помоћи помогнемо приведи да са што мање проблема и што безболније прође кризу”, рекао је Мали.

Циљ програма мера је, како је напоменуо, да после кризе остану нетакнути производни капацитети, да се не затварају фабрике и да људи не остану без посла, као и да у што краћем периоду предузећа дођу до нивоа производње који су имали до само пре месец дана.

Мали је навео и да је председица ММФ рекла да се никада у историји није десило да је стала економија.

“То је изазов за све земље па и Србију. Србија кризу дочекује јака и стабилна”, рекао је Мали.

 

Држава преузима терет кризе на себе

Србија може да изађе са обимним програмом помоћи од 5,1 милијарду евра за помоћ економији, јер су нам финансије стабилне, и држава жели највећи терет кризе да преузме на себе, рекао је Мали.

"То је око половине нашег годишњег буџета, односно 11 одсто БДП-а", рекао је Мали.

"Највећи део те суме биће из буџета Републике, највећи део је домаће тржиште ХОВ, око 60-65 одсто, остатак је међународно финансијско тржиште и из буџета", појаснио је Мали.

"Буџет је потпуно стабилан, имали смо 4 године суфицита у буџету“, истакао је Мали.

Према његовим речима, држава жели да сачува сва радна места и помогне онима који су највише погођени кризом. Kако је Мали рекао, држава жели да помогне привреди да уз што мање проблема преброди кризу.

Мали је рекао да је износ од 5,1 милијарди изабран како би нам после кризе фабрике остале отворене, људи задржали послове, као и да предузећа у што краћем року дођу до нивоа производње који су имала пре месец дана.

"Цео свет се суочава са овом кризом. Шефица ММФ-а Kристалина Георгиева је рекла да се у историји никада није десило да је стала економија, а то је изазов за све земље, па и Србију“, рекао је Мали и додао да ми, ипак ову кризу дочекујемо јаки и стабилни, са довољно новца.

"Ако криза потраје дуже од три месеца, изаћи ћемо са новим пакетом мера“, рекао је Мали.

"Држава и банке, свима је у интересу да нам привреда не стане и да сачувамо радна места", истиче Мали.

"Највећи терет мера преузима држава, има Фонд за развој, али нема капацитета да дође до стотине хиљада малих предузећа, за то су нам неопходне банке пошто имају инфраструктуру по Србији. Држава стаје иза тога а банке треба да искористе своје знање. Подршка привреди мора да се пружи одмах, већ данас. До петка излазимо са целим правним оквиром", рекао је Мали.

 

Kад Американци отму маске за Французе на аеродрому у Kини...

Набавка здравствене опреме и респиратора на светском тржишту је пакао, рекао је Мали и објашњава да је велика тражња за набавком здравствене опреме, заштитних маски, респиратора, те да и наша држава чини све да обезбеди довољно свега, али је то изузетно тешко.

У прилог томе, Мали је рекао:

"Читамо вести да су Американци преотели маске за Француску на аеродрому у Kини, Чеси заштитну опрему за Италију… Свет се потпуно мења, правила игре се мењају, питање је дан после ове кризе како ће изгледати".

Мали је рекао да је набавка опреме била тема и данашњег састанка са председником Србије Александром Вучићем и представницима РФЗО.

Мали је истакао да Србија ради све да обезбеди што више опреме, те направио поређење податком да је амерички председник Доналд Трамп за Њујорк, који има десет милиона људи, обезбедио три милиона маски, док је Вучић за Србију, која има мање становника од Њујорка, обезбедио 50 милиона маски.

 

Од проглашења мера хиљаде људи враћено на посао

Мали је рекао да су после представљања мера за помоћ српској економији због епидемије короне вратили на посао више хиљада радника.

Уверен је да је то зато што је погођена суштина проблема, нарочито другом мером која предвиђа да држава покрије минималац за сваког запосленог, а послодавац остало.

Мали је истакао да та мера подразумева да ће држава сваком раднику исплатити око 750 евра, односно нешто више од 90.000 динара на име минималца за три месеца и тако, уверен је, спречити отпуштање радника.

Мали објашњава и да, осим овог, послодавац нема обавезу да плаћа кредите и финансијске лизинге, нема потребе да плаћа порезе и доприносе за зараде и аконтацију за порез на добит за 2020.

Једини услов да то добије, истиче Мали, јесте да није отпустио више од 10 одсто радника, што ће се проверавати кроз пореску пријаву.

 

100 евра неколико недеља после ванредног стања

Пунолетним грађанима Србије држава ће исплатити обећаних 100 евра неколико недеља после ванредног стања, изјавио је Мали.

Према његовим речима, та мера донета је како би покренула потрошњу и тражњу, а то ће, додаје, подстаћи и фабрике да покрену производњу.

“Наша жеља је била да нађемо један механизам који се односи на све грађане, да не правимо дискриминацију, јер је свако од нас, мање или више, у овој кризи оштећен или погођен”, рекао је Мали.

Мали је истакао да ова мера даје једну дозу оптимизма грађанима, а осим тога, како је рекао, економска логика је да ће тај новац завршити у продавницама.

“Битно је да постоји тражња, да се купују роба и намирнице, а онда ће и фабрике да крену у производњу”, објаснио је Мали.

 

Крајем 2021. године могли бисмо да имамо раст већи од 7 одсто

Србија би по пројекцијама на крају 2021. године могла да оствари привредни раст већи од седам одсто, изјавио је Мали.

Мали је рекао да је о стопи привредног раста у петак разговарао са представницима ММФ-а.

“До краја наредне године имамо шансу да се вратимо на те високе стопе раста”, рекао је Мали и додао да ће 2020. година због кризе изазване корона вирусом бити економски слабија.

На питање о ставу ММФ-а да се сваком пунолетном грађанину Србије исплати по 100 евра, што је једна у пакету мера Владе Србије, Мали је одговорио да ММФ није рекао ништа против те мере.

Мали је рекао да се неће излазити са мерама које ће угрозити макроекономску стабилност и навео је да озбиљан рад стоји иза програма мера подршке приватном сектору због корона вируса.

“Ово је привремена криза. Може да се деси да се продужи, али у овом тренутку је гледамо као привремену”, рекао је Мали.

Мали је рекао да ће трећи квартал ове године бити период опоравка, а у четвртом кварталу би требало полако да уследи раст.

“Наше стопе раста су до пре две недеље биле шест одсто. Желимо кроз програм мера да омогућимо да се што пре вратимо на те стопе раста”, рекао је Мали.

Говорећи о томе како ће изгледати економски поредак после кризе, Мали је одговорио да ни он неће бити исти, додајући да то показује пример набавке медицинске опреме и респиратора на тржишту.

“Води се политика свако за себе, то се сада види више него икада и више се не говори о јединственој трговини, заједничким циљевима, борби против климатских промена…”, приметио је Мали.

Зато је, истиче, важно што је Србија изашла са јаким пакетом мера, као и што је одабрала добре стратешке партнере који јој помажу у борби против вируса корона.

 

Стране компаније потврдиле да остају при плановима у Србији

Скоро 200 милиона евра у буџету Србије обезбеђено је у овој години за подршку страним компанијама, рекао је Мали и наводи да су стране компаније потврдиле да остају при својим пословним плановима у Србији.

Мали је рекао и да се наставља изградња ауто-путева у Србији и свих инфраструктурних пројеката из програма “Србија 2025”.

Прецизирао је да мере из програма подршке привреди ступају на снагу од 15. марта и односе се на три месеца.

Мали је најавио и могућност секторске подршке, појединим привредним гранама које још више могу да буду погођене кризом, ако потраје.

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва