Вести

МАЛИ: ИНФЛАЦИЈА ЋЕ ПОЧЕТИ ДА ПАДА, А ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ ЋЕ РАСТИ

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да ће једнократну финансијску помоћ од 10.000 динара добити сва деца рођена после 21. новембра 2006. године и да је на тај начин решен проблем оне деце која су имала мање од 16 година када су исплаћиване мере подршке младима, а сада имају више од 16 година.

Министар Мали рекао је и да ће пријављивање, уколико Скупштина Србије усвоји закон који регулише помоћ, почети 20. августа и да ће трајати до 20. септембра.

"Након тога до краја септембра исплатићемо 10.000 динара свим мајкама за децу до 16 година. Ово је наставак озбиљне политике коју водимо још од када је корона кренула. Да помажемо нашим грађанима, онима којима сматрамо да је та брига најпотребнија", рекао је министар Мали.

Нагласио је да је Закон о једнократној помоћи мајкама за сву децу до 16 година осмишљен на иницијативу председника Србије Александра Вучића и да ће то обећање дато родитељима све деце бити испуњено до краја септембра.

"Свакој мајци или хранитељу, старатељу, оцу исплатићемо 10.000 динара једнократне помоћи. За то је неопходно да се пријаве, преко веома једноставног процеса на који су грађани већ навикли. Преко Управе за трезор", појаснио је министар Мали.

Истакао је да Влада очекује да ће се пријавити око 1.000.190 деце и да ће за ту помоћ бити издвојено око 12 милијарди динара, а како је истакао том исплатом ни на један начин неће бити угрожене јавне финансије.

"На овај начин не угрожавамо наш економски систем већ показујемо снагу. Веома је тешка ситуација у свету. Глобална криза је очигледна. Велике земље су већ ушле у рецесију. Пад БДП-а. А Србија и даље има позитиван раст БДП-а, а ми хоћемо да кроз подизање плата и пензија обезбедимо економску активност", истакао је министар Мали.

Казао је да поштује мишљење Фискалног савета, али да се не слаже с њиховом оценом да ове мере немају капацитет да подстакну привредни раст.

"Ако имате већи доходак, већа је могућност да купујете више роба и услуга и тиме обезбеђујете компанијама у Србији које запошљавају милионе грађана, да раде и производе. То је економија један на један. Само што људи то или не разумеју или имају неке друге намере", објаснио је министар Мали.

Министар Мали рекао је да је улагање у грађане и подизање стандарда веома важно за развој.

"Не видим разлог да не подижемо пензије, плате и да не помажемо мајкама са децом. Онима за које сматрамо да је наша помоћ најпотребнија. На овај начин показујемо и стаблност јавних финансија и снагу наше економија у тренуцима када расту трошкови живота. То не можемо да занемаримо", истакао је министар Мали.

Додао је да ће поред закона о једнократној помоћи мајкама за сву децу до 16 година Скупштина Србије данас заседати и поводом још 25 закона који би требало да допринесу даљем развоју земље и подизању животног стандарда.

"Рецимо Закон о планирању изградње. Потпуно нови системски закон који треба да допринесе већем развоју наше грађевинске индустрије и улагању у инфраструктурне пројекте", нагласио је министар Мали.

Министар Мали рекао је и да ће поред закона на дневном реду бити и ратификација "веома важних финансијских споразума".

"Чак 12, којим обезбеђујемо финансирање за наставак улагања у моравски коридор у Рума-Шабац-Лозница ауто-пут, брзу саобраћајницу Дунавска магистрала, од Пожаревца до Голупца. Такође, обезбеђујемо 200 милиона евра додатних средстава за улагање у здравство, набавку опреме и реконструкцију општих болница по целој Србији. Закон који нам обезбеђује додатна средства за изградњу три нова технолошка парка. И у Нишу и у Крушевцу, и у Чачку. То је веома важно за наше младе и подршку ИТ индустрије", рекао је министар Мали.

Додао је да се на тај начин наставља развојна политика Владе Србије.

"Оно што је за нас важно је то да идемо од првог септембра идемо са повећањем плата 5,5 одсто за просветаре, за медицинске сестре, за неговатељице у установама социјалне заштите. Још 10 одсто свима њима и осталима у јавном управи иде повећање плата од 1. јануара. Затим, 5,5 одсто ванредног индексација пензија од 1. октобра и од 1. јануара најмање 14,5 одсто повећање пензија. Тако да ћемо ми од јануара имати просечну пензију 390 евра", навео је министар Мали.

Министар Мали није се сложио са оценом да је инфлација велика у односу на раст плата и пензија.

"Имали смо за две године повећање просечних пензија у Србији за 55,8 одсто. Није порасла инфлација толико. Ако је просечна била ове године око 12 одсто, већ полако видите смањивање инфлације у целом свету, дакле и код нас, негде до краја године да буде осам одсто. Али оно што ми је веома важно, инфлација ће падати и пада, али плате и пензије које повећавамо, оне ће остати континуирано високе и даље ћемо их повећавати", рекао је министар Мали.

Оценио је да Србија није одговорна за инфлацију, већ да је она увезена, првенствено због рата у Украјини.

"Није Србија крива ни за конфликт у Украјини ни за енергетску кризу, али се на прави начин изборила са тим", нагласио је министар Мали и додао да мерама и политиком Владе Србије из године у годину расту плате пензије које, сматра он, никада нису биле веће.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1