Вести

МАЛИ: НЕЋЕМО СТАТИ У БОРБИ ЗА ИНТЕРЕСЕ НАШЕГ НАРОДА

Цео свет је имао прилику да чује јаке, снажне аргументе председника Републике Србије Александра Вучића на седници Савета безбедности Уједињених нација о томе каква је политика етничког чишћења Срба на територији Косова и Метохије коју спроводи Аљбин Курти, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

"Чули сте и председника Вучића да смо успели да остваримо једну малу, али важну победу за грађане Србије, за нашу Србију. Видели сте да је наш захтев био уважен, што је било веома важно. Био је велики притисак да седница буде затворена за јавност и да се не чује оно што је председник Вучић имао прилику да каже", рекао је министар Мали после обиласка Дневног центра и клуба за старије "Анђелка Трнавац" на Бањици.

Министар Мали поручио је да се неће стати у борби за суверену, независну и слободарску Србију и за интересе Срба на територији Косова и Метохије.

"Само погледајте јучерашњи дан. Погледајте енергију, начин наступа нашег председника. Речи које је изговорио, истину, коју је рекао о томе шта се дешава на територији Косова и Метохије. С друге стране, упоредите то са представницима опозиције који су боравили у Европском парламенту и који су се сладили и који су били пресрећни када се било каква резолуција или реч против Србије чује", рекао је министар Мали.

Како је навео, то довољно говори о разликама две политике, али и о представницима опозиције.

"Велика порука за све наше суграђане са територије Косова и Метохије. Нећемо одустати, борићемо се заједно и изборити за један нормалан, пристојан живот и за нашу Србију која ће бити и остаће и слободарска и независна и самостална", поручио је министар Мали.

 

Водимо рачуна о стандарду грађана, повећавамо пензије

Држава Србија води рачуна о животном стандарду својих грађана, што показује и повећање јануарских пензија од 14,8 одсто, чија исплата се завршава сутра, рекао је министар Мали.

Дружећи се са корисницима Дневног центра и клуба за старије "Анђелка Трнавац" истакао је да пензије у Србији расту из месеца у месец, да се дата обећања испуњавају у дан и у динар.

"Са овом повишицом просечна пензија износи 390 евра, а планирамо да 2027. године достигне 650 евра", рекао је министар Мали.

Додао је да је повећање пензија само део великог пројекта, великог програма "Скок у будућност - Србија 2027", који подразумева даље подизање животног стандарда грађана Србије.

"Чекамо званичне податке о зарадама у децембру, а она је сигурно била између чак 830 до 840 евра. Уколико све буде у реду, а нема разлога да не буде тако, просечна зарада ће 2027. године бити 1.400 евра, али осим подизања животног стандарда, улажемо огроман новац и улагаћемо још у образовање, здравство, инфраструктуру, путеве, брзе пруге, у модернизацију свега, у нове фабрике", нагласио је министар Мали.

Истакао је да су јавне финансије Србије стабилне и да не постоји ниједан индикатор који ту стабилност нарушава.

Додао је да је за добре економске резултате великим делом заслужна висока запосленост у земљи и навео да је у Србији запослено 2,36 милиона људи.

Истакао је да је то рекордна запосленост и да толико људи ради, плаћа порезе и доприносе у Србији. 

"То је највећи број запослених на овај број становника до сада. Имамо рекордно ниску незапосленост, само девет одсто, поређења ради 2012. године стопа незапослености у Србији била је чак 25,9 одсто. Наша економија даље расте, имали смо стопу раста 2,5 одсто. Прошле године, у условима огромне геополитичке кризе, сукоба и почетка чак и рецесије у Европској унији, једна мала Србија расте 2,5 одсто. Ове године, 2024., циљ је да растемо чак 3,5 одсто, да наш БДП расте", навео је министар Мали.

Истиче да нам је сваки макроекономски индикатор добар, као и да имамо новца и за даље повећање пензија и плата, за све инвестиције у оквиру пројекта "Скок у будућност - Србија 2027".

"И то треба да буде грађанима Србије највећи и најбољи доказ исправности економске политике коју спроводимо до данас, и наравно економске политике коју ћемо наставити да спроводимо и у будућности. И још један пут свима вама, поштовани пензионери који сте данас овде, велика захвалност на гостопримству, хвала на позиву, велика част, велико задовољство је да будем овде са вама", навео је министар Мали.

Још једном је захвалио пензионерима на свему што су урадили за нашу Србију и додао да је на држави да им се одужи, како би могли на прави начин треће доба да проведу што квалитетније. 

 

Плате рударима Ресавице биће повећане за 10 одсто

Министар Мали потврдио је да ће плате рударима Ресавице бити повећане за 10 одсто и навео да је нађен начин да та исплата буде на комерцијалној основи, а да не буде из текуће буџетске резерве и кроз повећање субвенција.

"Чули сте председника Србије Александра Вучића који је замолио да пронађемо начин да рударима у руднику Ресавица исплатимо увећане зараде, с обзиром да су плате у јавном сектору од јануара повећане за 10 одсто. Било нам је важно да нађемо начин и да као што је председник рекао то не буде из буџетске резерве нити кроз повећање субвенција", рекао је министар Мали, одговарајући на питање да ли ће рудари Ресавице добити повишицу.

Додао је да је нађен начин да исплата буде на комерцијалној основи, што је према његовим речима за рударе најсигурније, најбезбедније и дугорочно једино право решење. 

 

Градилиште за "EXPO 2027" је највеће у Европи, почело постављање шипова

Министар Мали изјавио је да је пре пар дана почело постављање шипова за првих седам хала за "EXPO 2027" који ће се одржати у Србији и да се тиме испуњава најављена динамика радова.

"Ради се. Реч је о највећем градилишту у овом делу Европе, тако да смо и то обећање које смо дали да ћемо ових дана кренути са шиповима, о чему је говорио и председник Србије Александар Вучић, испунили", рекао је министар Мали.

Истакао је да се осим великог "EXPO 2027", новог Београдског сајма, гради Национални стадион, 1.500 станова, читав један мали град који би, према његовим речима, требало да буде стуб и основа великог догађаја "EXPO 2027".

"То ће бити највећи догађај у свету 2027. године. Ако погледате уназад Србија је 2012. године била на ивици банкрота, а 15 година касније, 2027. године бићемо центар света,  домаћини највеће светске манифестације те године. То је огромна шанса за нашу земљу да се представимо на прави начин, покажемо све наше потенцијале, и да на крају крајева и кроз изградњу ових објеката, инфраструктуре, отварање нових фабрика унапредимо Србију и подигнемо животни стандард на ниво који је неопходан да будемо корак у корак и са Европском унијом", рекао је министар Мали.

Додао је да ће и примања у Србији до тада порасти па ће просечна плата износити 1.400 евра  просечна пензија и минимална зарада по 650 евра, што ће, како је рекао бити слика потпуно другачије Србије у року од само три године.

 

 

Извор: Танјуг