Вести

МАЛИ: ОВОГОДИШЊИ БУЏЕТ ЗА ЗДРАВСТВО ИЗНОСИ 490 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

Након седам месеци од увођења система робно материјалног књиговодства у здравству, могле би се постићи велике уштеде које износе око 18 одсто у односу на укупне трошкове, изјавио је потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали прецизирајући да је реч о око 13 милијарди динара односно око 100 милиона евра годишње.

Министарство финансија организовало је конференцију на којој су били присутни директори Домова здравља у Србији, као и министарка здравља Даница Грујичић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић, а на скупу се разговарало о дигитализацији у финансирању здравствене заштите.

Мали је рекао да је у циљу рационалнијег коришћења новца који држава издваја за здравство у протеклом периоду, осим робно материјалног књиговодства, уведен концепт централизованих јавних набавки, као и е-рецепт.

"Овогодишњи буџет за здравство износи 490 милијарди динара. Држава је дакле одвојила највише новца до сада за здравство и желимо да се тај новац рационално користи и да се води рачуна о сваком утрошеном динару", истакао је Мали.

Према његовим речима, пре увођења централизованих јавних набавки, све установе су набављале за себе и како је рекао, било је разних нелогичности па је медицинска игла код једних коштала један а код других 70 динара, и "стално се дуговало неким добављачима".

Мали је навео да држава ту неодговорност више није хтела да толерише па су уведене централизоване јавне набавке а њихова суштина је да држава набавља за све, веће су количине и постиже се боља цена а добављачима се више не дугује као раније.

"Увели смо и е-рецепт и сада се зна који доктор даје колико рецепата за које болести. Данас сам на конференцији поменуо неке докторе који највише не поштују е-рецепт", рекао је Мали и навео да уштеде од увођења е-рецепта могу да буду и веће од милион евра месечно.

Додао је да се увођењем система робног материјалног књиговодства, од јуна прошле године знају тачне залихе по домовима здравља, када је и колико нечега неопходно набавити а зна се и колико је лекова трошено по пацијенту.

"Испоставило се да има доста нелогичности па домови здравља који имају исти број посета пацијената у једном месецу имају потпуно другачију вредност залиха или утрошака. Директори имају још месец дана да се разјасне све нелогичности и нејасноће и да се реше проблеми, а након тога, то сам им и рекао, више неће бити разумевања", нагласио је Мали.

Указао је да циљ рационалног понашања и уштеда од стране директора домова здравља није да се уштеђени новац врати у буџет него да се употреби за набавку опреме, подизање плата, побољшање услуга, увођење иновативних лекова и у друге сврхе за које здравство мисли да су неопходне.

Мали је навео да ће се слична конференција за десетак дана одржати са директорима установа у секундарној и терцијарној здравственој заштити.

 

 

Извор: Танјуг