Вести

МАЛИ: ПЕНЗИЈЕ СУ БЕЗБЕДНЕ И СИГУРНЕ

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће 15. марта почети пријава пензионера за нове пензионерске картице.

"У среду, 15. марта, крећемо са кампањом да позовемо пензионере да се пријаве за картицу, али и друштвено одговорне компаније да се укључе у акцију. Свако ко се пријави за картицу имаће попусте у продавницама, у салонима, и тако ће не само штедети, већ ће им остати и више новца за унучиће и децу", навео је министар Мали.

Министар Мали подсетио је да је најављено ново додатно двоцифрено повећање пензија до краја године:

"Пензије се сада усклађују са растом плата и оне расту далеко више него што је раст инфлације. Зато са правом и очекујемо двоцифрено повећање пензија, додатно нових 20,8 одсто веће."

"До краја године ћемо имати просечне пензије преко 320 евра, потпуно смо у плану да на крају мандата ове владе имамо просечну пензију преко 400 и просечну плату преко 1000 евра", истакао је министар Мали.

Подсетио је да смо већ имали највеће процентуално повећање пензија, а имали смо повећања и 2021. године и 2020. године, као и једнократне помоћи током пандемије.

Осврнувши се на наводе о повећању инфлације, министар Мали истакао је да то говоре људи који су 2012. године оставили само 8,5 милијарди динара, а само за пензије је требало 40 милијарди.

"Дакле, земља је била банкрот, и ти који нам сада соле памет, тако су и показивали бригу о пензионерима, тиме што ни за пензије нису имали новац. Данас су пензије сигурне и расту. Ми смо променили формулу у швајцарску формулу плус, где се сада пензије усклађују са растом плата. Зато са правом очекујемо двоцифрено повећање пензија", истиче министар Мали.

Министар Мали рекао је да смо престигли све земље региона које су нам дуго "бежале" по висини просечне плате.

"Код нас у Србији, упркос свим великим кризама, је рекордно ниска незапосленост. Председник обилази фабрике, отварају се нове стално. Нама је просек прошле године 9,2 одсто стопе незапослености, на растуће плате. То је историјски ниска незапосленост. А 2012. године, то стално понављам, била је незапосленост 25,9 одсто. И ми спуштамо незапосленост и даље, упркос пандемији, кризи са енергентима, и конфликту у Украјини", додао је министар Мали.

Како је рекао, Србија последњих година побеђује у ономе у чему никада није побеђивала, а то је економија.

Министар Мали истакао је да наша економија и даље расте:

"Имали смо раст 2,3 одсто прошле године. Две године пре тога упркос пандемији били смо најбрже растућа економија. Нама је БДП прошле године био преко 60 милијарди евра. Ове године биће преко 68 милијарди евра. Пре само десет година био је 33,4 милијарде. Дакле више него дупло се повећао БДП за само 10 година."

 

У Србији се гради 10 нових ауто-путева

Министар Мали рекао је да се у Србији гради 10 нових ауто-путева и брзих саобраћајница.

"Изградићемо фабрике за пречишћавање и канализациони прстен тамо, улаже се у комуналне мреже. То је само део пројеката које радимо по целој Србији. Никада више нисмо инвестирали у нашу путну и железничку инфраструктуру", рекао је министар Мали и додао да је у Србији на крају фебруара удео јавног дуга у БДП 58 одсто.

"Далеко испод нивоа Мастрихта. А просек 27 земаља Европске уније је 95 одсто, плус Француска има 120 одсто, Шпанија и Италија 150 одсто. Водимо рачуна о нашим финансијама, и улажемо никада више. Ми у овом тренутку имамо 550 милијарди динара на рачуну. Имамо новца до краја године, пажљиво смо водили рачуна о сваком динару", рекао је министар Мали.

Рекао је да ће се држава борити да сви грађани имају довољно струје и гаса.

 

Сви пензионери имају право да се пријаве за картице

Говорећи о пензионерским картицама, министар Мали рекао је да сви наши пензионери имају право да се пријаве.

"Пријаве крећу у филијалама ПИО фонда, дакле од среде. Све је спремљено, прост је формулар. У свакој филијали ће бити особа која може да помогне да се то све попуни. Од 1. октобра та картица креће у примену, и након тога сваки пензионер ће имати своју картицу. То значи да ће моћи да скупља бодове, па да иде у бесплатне обиласке музеја и позоришта. У малопродајним ланцима ће имати попусте на одређене или све артикле. Допринећемо квалитету живота у трећем добу", рекао је министар Мали.

Такође, рекао је да ће у склопу помоћи пензионерима бити повећан буџет за ПИО фонд, како би још већи број пензионера могао бесплатно да иде у бање.

"Најважније је повећање пензија. Обећање које је председник Вучић дао испуњавамо. Пре месец дана смо имали обећање да ће сваки пензионер добити један водич, и то је и урађено. На адресе свих пензионера стигли су ти водичи. Мени је важно да знају да су пензије безбедне и сигурне, ту нема игре. Као што је председник обећао, рашће још више и брже", додаје министар Мали.

О обнови 3000 километара пруга и путева, рекао је да смо прошле године имали 7,2 одсто БДП уложено у капиталне инвестиције.

"Пре 10 година, удео капиталних инвестиција је био 3 одсто. Упркос свим кризама и притисцима, ми са 7 одсто БДП улажемо у инфраструктуру. Прошао сам малопре поред Прокопа, гради се, и за дан ослобођења Београда имаћемо нову железничку станицу. Сада се до Новог Сада иде 200 километара на сат. Креће изградња брзе пруге Београд-Ниш. Председник је најавио још огроман новац који ће бити уложен у магистралне, локалне и регионалне путеве", рекао је министар Мали.

 

Опозициони лидери предузимају неодговорне потезе

Министар Мали је, коментаришући изјаве опозиционих лидера о преговорима са Приштином и позивање на демонстрације, рекао да су то неодговорни потези.

"Посебно имајући у (виду да је у) питању 17. март. Србија трпи притиске, није овде Вучић тема. То они тако представљају, а притисак је на нашу земљу и отаџбину, на нашу мајку. Било да је у питању Украјина или Косово и Метохија. И имате ситуацију да се уз замену теза они који ништа нису радили док су Србе убијали, сада понашају као велики бранитељи Србије. А били су у мишјој рупи", истакао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да се на француско-немачки предлог жали човек који има пасош Француске.

"Мислим на Милоша Јовановића. Мајстор има пасош француске државе. Француске која је поднела тај предлог. Па што мајсторе не вратиш тај пасош. Па каква је то земља која даје папир против ког се ја борим. Али неће он да врати пасош, што рече председник Вучић, све ће дати само пасош не", рекао је министар Мали.

 

 

Извор: ТВ Пинк