Вести

МАЛИ: ПЕНЗИОНЕРИ ЋЕ ДОБИТИ НИКАДА ВЕЋЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈЕ

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће пензионери добити никада веће повећање пензије између 18 и 20 одсто, при чему ће бити сачуван стабилан курс динара.

На питање како то да се износе различити проценти за најављено повећање пензија, Мали је рекао:

"Разлика у бројкама је у томе, пошто чекамо да видимо да ли ће прво повећање бити од 1. октобра или 1. новембра. Ако је у октобру онда је 18,2 одсто, а ако је од новембра онда је 19,1 одсто, због овог једног месеца мање. Дакле, биће између 18 и 20 одсто", прецизирао је Мали.

Објаснио је да ће се тачна цифра знати вероватно у септембру, када се буду видели резултати за предстојећа два или три месеца.

Мали је истакао да је просечна пензија била у априлу око 264 евра, а да ће са овим повећањем бити 318 или 320 евра, као и да је циљ да до краја мандата наредне владе просечна пензија буде 450 или 500 евра.

"Али, ни на који начин пензионери неће бити закинути, пошто, и ако идемо месец дана касније повећање ће бити веће, тако да ће у оба случаја повећање за пензионере у апсолутном износу пензије бити исто", додао је Мали.

Мали је рекао да је 2008.године пензија била подигнута два пута за по 10 одсто, али је курс динара подивљао према евру са 80 на 120 динара.

"Због тога је цело то повећање пензија било изгубљено. Сада тога немате, већ имате у реалном износу повећање пензија, никада веће, уз велику захвалност пензионерима што су највећи део терета реформи преузели на себе", навео је Мали.

Рекао је да ће тим поводом имати сутра разговоре са делегацијом ММФ-а и да очекује за то и њихову подршку.

Мали је најавио да ће повећање минималца бити двоцифрено, као и раст плата у јавном сектору, као и да ће просечна плата до краја наредне године бити 710 евра, са циљем да до 2026.године буде 1.000 евра.

Напоменуо је да је просечна плата у јавном сектору сада 634 евра, а да је пре десетак година била 331 евро.

 

 

Извор: Танјуг