Вести

МАЛИ: РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА НАСТАВАК БОРБЕ ПРОТИВ КОРОНЕ И РАСТ ПРИВРЕДЕ

Ребаланс буџета за 2021. годину спроводи се како би држава наставила борбу против пандемије изазване вирусом корона, подстакла привредни раст и умањила негативне последице кризе по грађане и привреду, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да ће се ове и наредне недеље пред посланицима наћи 12 законских решења из области Министарства финансија, а да је један од њих ребаланс буџета.

Мали истиче да је ребалансом издвојен новац за реализацију трећег пакета мера подршке грађанима и привреди који је, подсећа, вредан 257 милијарди динара.

Мали наглашава да се држава одлучила за трећи пакет мера подршке, јер су се претходна два која су спроведена прошле године показала добро - сачувана су радна места, производни погони, а пад бруто друштвеног производа је био најмањи у Европи.

Мали указује да је трећи пакет мера усмерен на помоћ грађанима и привреди, а посебно је фокусиран на оне секторе који су највише погођени кризом.

Мали наводи да су неке од мера из трећег пакета помоћи - три пута по пола минималца за сва мирко, мала, средња предузећа и предузетнике, 600 евра по аутобусу за превознике у наредних шест месеци, помоћ градским хотелима 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

Запослени у туристичким агенцијама, туристички водичи, рент-а-кар агенцијама, угоститељству, али и самостални уметници добиће, уколико посланици усвоје ребаланс буџета, два пуна минималца.

Када је реч о директној помоћи грађанима, трећим пакетом мера предвиђена је помоћ за грађане на Косову и Метохији и то 100 евра за све одрасле и децу, а 200 евра за незапослене пунолетне грађане.

Та помоћ ће се реализовати у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију и грађани из јужне српске покрајине неће морати да се пријављују за ту помоћ.

Помоћ од 60 евра добиће сви пунолетни грађани Србије који се пријаве у периоду од 28. априла до 15. маја на порталу Пореске управе. Први део од 30 евра биће на рачунима грађана у мају, а други у новембру.

Такође, трећи пакет предвиђа поред 60 евра и додатних 50 евра за пензионере и додатних 60 евра за незапослене пунолетне грађане који су били регистровани на бироу у четвртак.

Мали подсећа да трећи пакет подразумева и помоћ привреди кроз две гарантне шеме, једна је продужетак прошлогодишње, а друга је нова за она предузећа која су у већим финансијским проблемима.

Мали је истакао да је ребалансом буџета издвојен новац за капиталне инвестиције и наглашава да никад више новца држава није издвојила за те инвестиције.

Мали наводи да је издвојен новац за наставак изградње четири аутопута, међу којима су Прељина – Пожега, Моравски коридор, Рума – Шабац – Лозница, али и за почетак изградње нових као што су Дунавска магистрала, Фрушкогорски коридор, Ниш – Плочник – Мердаре.

Мали наглашава да је издвојен новац за изградњу обилазнице око Новог Сада, Горњег Милановца и Лознице, као и за почетак изградње метроа у Београду.

Мали истиче да је изградња инфраструктуре предуслов за долазак инвеститора и подсећа да је Србија прошле године привукла стране директне инвестиције у бруто износу од три милијарде евра.

Мали додаје да су Црна Гора, Албанија и Босна и Херцеговина заједно имале 1,7 милијарди евра страних директних инвестиција.

"Постали смо апсолутно доминантана инвестициона дестинација у региону", рекао је Мали.

Мали је рекао да је Ребалансом буџета дуплиран новац за Министарство заштите животне средине, односно за еколошке пројекте који крећу ове године, а то су улагање у канализациону мрежу, за изградњу постројења отпадних вода и сређивање депонија.

Мали је рекао да је, такође издвојено додатних 4,9 милијарди динара за Министарство пољопривреде, 300 милиона динара за развој филмске индустрије, а велика средстава су издвојена за спорт и омладину.

Мали је нагласио да Ребаланс предвиђа наставак великих улагања у здравство, односно за изградњу нове ковид болнице у Новом Саду, за наставак радова на КЦС у Београду, за почетак реконструкције КЦ Војводина, за опремање Дома здравља у Борчи, реконструкцију великог броја општих болница и домова здравља широм Србије.

Мали наглашава да је издвојен додатни буџет за РФЗО како би држава набавила довољан број вакцина и лекова у борби против короне.

Ребалансом буџета за здравство је издвојено око 417 милијарди динара.

Министар је истакао да са овим капиталним инвестицијама и трећим пакетом мера очекује да ће ове године привредни раст Србије бити најмање шест одсто, а дефицит 6,9 одсто.

"Уз све ове мере ми апсолутно задржавамо макроекономску стабилност и наш јавни дуг неће прећи 60 одсто бруто друштвеног производа, односно биће испод нивоа Мастрихта", рекао је Мали.

Мали је напоменуо да су о Ребалансу буџета вођени су разговори и са Међународним монетарним фондом који нису имали ниједан негативан коментар.

 

 

 

 

Извор: Танјуг