Вести

МАЛИ: СРБИЈА БРЖИМ ТЕМПОМ НАСТАВЉА ПРОЦЕС ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

Министар финансија Синиша Мали је члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије представио Предлог преговарачке позиције за Поглавље 16, које се односи на опорезивање. Отварање преговора у Поглављу 16, које је у складу са Новом методологијом Европске уније о процесу преговора о чланству део кластера 3, a односи на конкурентност и инклузивни раст, представља важан корак Републике Србије у процесу преговора о чланству.

Наиме, према новој методологији Европске уније, поглавља су подељена у шест кластера, који се отварају као целина, а Мали је навео да се тиме процес приступања наше земље Европској унији наставља бржим темпом. 

Министарство финансија у својој надлежности укупно има седам поглавља, а Поглавље 16 је последње које отварамо. Поред преговарачке позиције за то поглавље, очекујемо и да Скупштина Републике Србије усвоји Закон о изменама Закона о акцизама, јер он треба да допринесе постизању постепене хармонизације акцизне политике у области опорезивања алкохолних пића, са стандардима Европске уније“, навео је Мали. 

Мали је објаснио да је важно да наши прописи буду усаглашени са европским, јер је трајна опредељеност Србије постизање пуноправног чланства у Европској унији

Подсетићу да је Споразум о стабилизацији и придруживању потписан 2008. године, а да је ступио на снагу 1. септембра 2013. године. Веома је важно да брзо и ефикасно одговоримо на све изазове и усагласимо наше законодавство са европским. То је обавеза коју смо преузели и коју испуњавамо. Уверен сам да ће наш европски пут наредних година добити убрзање, и да ћемо остварити пуноправно чланство. Србија није црна мрља на мапи, већ земља која традиционално негује европске вредности и прихвата позитивне промене, које се односе на бољитак нашег друштва у целини“, напоменуо је Мали. 

По разматрању Предлога позиције у надлежним одборима Народне скупштине, планирано је да Влада Републике Србије, на сутрашњој седници, усвоји Преговарачку позицију за Поглавље 16, која ће потом бити прослеђена Европској унији.

 

 

 

Извор: Танјуг