Вести

МАЛИ: СРБИЈА СПРЕМНА ДА БУДЕ ДОМАЋИН "ЕКСПО БЕОГРАД 2027"

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је наша земља у потпуности спремна да буде домаћин Међународне специјализоване изложбе "ЕКСПО БЕОГРАД 2027/EXPO BELGRADE 2027", а што би за Србију имало огроман политички, економски, туристички, културни и спортски значај.

Поводом данашњег представљања кандидатуре Београда за организацију манифестације "ЕКСПО БЕОГРАД 2027" у просторијама Међународног бироа за изложбе са седиштем у Паризу, министар Мали је рекао да такви догађаји пружају одличну шансу за јачање међународне сарадње.

"Истовремено, то је прилика за привлачење инвеститора и за представљање економских, туристичких, културних, спортских потенцијала држава учесница. Република Србија се небројено пута показала као одличан домаћин, и као способна да организује велике, светске, реномиране догађаје, и тако ће бити и ако будемо изабрани за домаћина Међународне специјализоване изложбе 2027. године", навео је Синиша Мали.

Министар финансија, који је и председник Радне групе за израду и подношење кандидатуре за Међународну специјализовану изложбу "ЕКСПО БЕОГРАД 2027", подсетио је и да је наш предлог да се изложба са темом "Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све" одржи у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Синиша Мали је истакао и да је искуство које је наша земља стекла на светској изложби у Уједињеним Арапским Емиратима, која је завршена 31. марта ове године, од непроцењивог значаја.

"Интересовање за павиљон Републике Србије на светској изложби у Дубаиу је било заиста велико, и ми смо ту прилику искористили на најбољи могући начин, да представимо наше привредне и технолошке потенцијале, креативне индустрије, туристичку понуду, науку, културу, уметност, историју", навео је министар Мали.

Синиша Мали је нагласио да је кандидатура за "ЕКСПО БЕОГРАД 2027" још један показатељ колико се наша земља променила и колико је напредовала, што је препознато и признато у целом свету.

"Република Србија је економски, културни, туристички, спортски центар овог дела Европе и организација манифестације попут Специјализоване изложбе би то само још једном потврдила", закључио је министар финансија.

Иначе, претходни специјализовани Експо је одржан у Астани 2017. године, а наредни је планиран за 2023. годину у Буенос Аиресу.

 

 

 

Извор: Танјуг